СOVID-19 е ускорил дигитализацията на банковите и финансовите услуги, а

...
Коментари Харесай

Fintech Summit 2021: Как пандемията ускори дигитализацията на финансовите услуги

СOVID-19 е ускорил дигитализацията на банковите и финансовите услуги, а главен фактор за все по-големите промени са и новите регулации в бранша. Единодушни по този въпрос бяха участниците в панела " Финтех нововъведения и пътят към цифрова промяна във финансовата промишленост " на годишната конференция на " Капитал " Fintech Summit 2021.
Промяната стартира от клиентите
" Пандемията беше сложна за всички, само че в същото време подкрепя доста и цифровата промяна ", съобщи по време на срещата Виктор Стоянов, шеф ръководство отдалечени услуги и цифрови канали в Уникредит Булбанк. Според него банките и преди рецесията са вложили доста в цифрови канали, само че последната година е ускорила целия развой и поради желанията на клиентите.

За Борислав Диков, началник-отдел " Дигитално банкиране " в Пощенска банка, значимото е институцията му да е измежду водещите, а да не следва трендовете в процеса на дигитализиране на пазара. " Вече може да изпълняваме отдалечено съвсем всички значими интервенции, в това число и за бизнеса - разкриване на сметка, отваряне на кредитна линия, подписване на застраховка и други ", разяснява Диков.

Случилото се през последната година е изисквало промяна в мисленето освен на клиентите, само че и на банките и финансовите компании, счита и Георги Георгиев, шеф софтуерно развиване в Smart IT, част от Management Financial Group.

На въпроса на модератора на панела Горан Ангелов, изпълнителен шеф и създател на IBS Bulgaria, за това кои ще бъдат най-важните фактори за бързото дигитализиране на пазара, участниците показаха още и регулациите. " През идващите години ще приказваме доста и за местни регулации, освен такива на европейско равнище. Важно е нововъведенията да идват вътре от компанията, която да схваща, че това е верният път ", съобщи Виктор Стоянов. На сходно мнение беше и Борислав Диков, съгласно който съществена задача на " цифровите хора " в банките е да убедят останалите в изгодите от измененията. " През 2021 година единствено напълно цифровизирани организации ще бъдат в челото на трансформацията ", добави специалистът.

Георги Георгиев пък уточни какъв брой са се трансформирали трендовете през последните години и, в случай че преди време всяка технология е трябвало да потвърждава изгодите си, с цел да бъде въведена, в този момент е ясно, че дигитализацията е в основата на всичко.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР