Соцлидерката се извинява за Явор Божанков Периодично припламващият конфликт между

...
Соцлидерката се извинява за Явор Божанков Периодично припламващият конфликт между
Коментари Харесай

БСП-София и Нинова в скандал за листите, тя се самопредлага за водач

Соцлидерката се извинява за Явор Божанков

Периодично припламващият спор сред партийното управление на Българска социалистическа партия и столичната организация на столетницата през днешния ден се разгоря с нова мощ. Повод дадоха подредбата на листата на Българска социалистическа партия с претендентите за общински съветници за идните избори на 29 октомври, както и мястото на съдружните сътрудници на партията в листата. Терен на борбата, в която се включи персонално соцлидерът Корнелия Нинова, стана градската конференция на Българска социалистическа партия, която би трябвало да се произнесе както за листите, по този начин и за кандидатурата за кмет, написа „ Сега “.

БСП-София от години е бастион на съперниците на Нинова в партията. Тя съумя да в профил някогашния ръководител на организацията Калоян Паргов. Повечето от опозиционно настроените социалисти, които бяха изключени на последния партиен конгрес, принадлежаха към столичната конструкция. И все пак, съпротивата против соцлидера там не стихва.

Днес градската конференция се събра на съвещание сутринта със задачата да утвърди съдружната формула, с която Българска социалистическа партия да се яви на локалните избори в столицата, претендента за кмет и подредбата на листата с общински съветници. Тази работа й е предоставена с партийния правилник. Столичните социалисти, отпред с лидера им Иван Таков, към този момент поддържаха номинацията на синдикалистката Ваня Григорова за кмет. Проведоха и договаряния с необятен кръг леви и крайнолеви партии с амибицията да изградят необятна лява коалиция в София. Междувременно, от " Позитано " 20 водеха лични договаряния с евентуални съдружни сътрудници. А номинацията на Григорова партийното управление посрещна хладно, поради на това, че зад нея застана обединението " Левицата ", в която влизат политици, отделили се от Българска социалистическа партия и до един отявлени съперници на Корнелия Нинова. Затова днешната конференция неизбежно водеше до конфликт.

По време на съвещанието се разбра, че БСП-София упорства водачът му Таков да поведе листата на партията. А също по този начин и че шестото място в листата би трябвало да бъде най-горното от всички заделени за бъдещите съдружни сътрудници. Таков изясни пред делагатите, че партията би трябвало да се отвори към гласоподавателите от периферията и счита, че това ще стане допустимо посредством необятна лява коалиция и номинирането на Григорова с нейния синдикален профил. А водещият съвещанието Жельо Бойчев изчете дълъг лист с възможните съдружни сътрудници - " Левицата ", " Неутрална България ", " Български социалдемократи ", " Българска социалдемокрация-Евролевица ", " Атака ", " Нова зора ", " Отечествен съюз ", " Земеделски съюз Александър Стамболийски ". Преговори са били водени даже с " Възраждане ", Има Такъв Народ и " Български напредък ", само че без триумф.

Тук скочи близкият до Нинова народен представител Георги Свиленски. Той разгласи, че на съдружните сътрудници би трябвало да се остави по-скоро деветото място в листата, с цел да бъдат подтиквани да притеглят гласоподаватели, а десетото - за гражданска квота. Той предсказа, че Българска социалистическа партия може да завоюва сред 5 и 7 места в бъдещия Столичен общински съвет и друга класификация на листата ще лиши членове на Българска социалистическа партия от влизане в градския парламент. " Пет социалисти биха били по-добри, в сравнение с който и да е външен ", съобщи Свиленски.

Срещу него изригнаха неколцина делегати, че заплашва извършените съдружни договаряния. " Постигнато е някакво равновесие при договарянията. Ако тръгнем да пипаме в този момент, това отива по дяволите ", сигнализира един от тях. " За мен залогът е оцеляването и връщането на Българска социалистическа партия на едно почтено място на посланичество в София и водеща политическа мощ.. Искам да създадем борба за България, която да минава през борбата за София ", включи се и Жельо Бойчев. Той уточни, че работата на Българска социалистическа партия е да наложи в обществото интепретацията, че е единствена опция на " сглобката " сред ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи.

Тогава в борбата се включи Нинова. Тя употребява това, че един от делегатите преди нея загатна за Явор Божанков - някогашният соцдепутат, който официално беше от гражданската квота и изостави партията, с цел да се причисли към ПП-ДБ. За изненада на присъстващите Нинова си посипа главата с пепел, като дефинира издигането на Божанков като своя персонална неточност, като даже призна, че поради неговата кариера е била разрушена великотърновската организация на Българска социалистическа партия. Соцлидерът посочи, че тогавашният й любимец не е единственият, който е изоставил партията, и по тази причина би трябвало да се внимава при кого отиват местата в листите. И най-после предложи себе си за лидер на листата, а Ваня Григорова - за втора. Аргументът й беше, че водачът би трябвало да активизира партията, а известното лице - периферията.

В този миг някой подсети Бойчев, че има неколцина публицисти в залата и той подкани медиите да изоставен. Така гласуванията по парливите тематики ще се проведат в загадка по-късно през днешния ден.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР