- Социолози обявиха, че БСП е единствената партия, която вдига

...
- Социолози обявиха, че БСП е единствената партия, която вдига
Коментари Харесай

Манол Генов: Ще е удар за БСП, ако Радев не ни даде мандата,...

- Социолози оповестиха, че Българска социалистическа партия е единствената партия, която подвига рейтинга след очертаващия се неуспех и на този парламент. Очаквате ли по-добри резултати на идващите избори?

- Българска социалистическа партия се държа най-добре от всички партии в тези договаряния. Ясно отчетохме задаващите се проблеми и с бюджета, и с коронавирус рецесията, и с бежанската вълна. Дано гласоподавателят го оцени.

- Г-н Генов, в петък се чака президентът Радев да връчи мандат, от Българска социалистическа партия настоявате да е на вас като трета мощ?

- Така е редно, само че ще забележим. Другото ще е удар по Българска социалистическа партия. Важното е да има държавно управление. А там не съм оптимист.

- Значи, не вярвате хората на Слави Трифонов да трансформират решението си да бойкотират опитите за сформиране на кабинет?

- Като не трансформират позицията си, отиваме на избори. Явно това е в главите им като опция.

- Всички обаче са безапелационни, че изборите няма да трансформират нищо генерално, въпреки да дават навръх Българска социалистическа партия лекичък растеж?

- Със сигурност няма да има генерална смяна в гласовете. Ако разговорът остане на същото равнище, т.е. нулев диалог, нищо чудно да има избори през ноември и по-късно напролет. Този модел очевидно се изчерпва. Повторят ли се нещата, не се ли смени диалогът, черноглед съм, че изборите ще родят нещо.

- Не се ли смени тонът сред партиите, ще влезем в серия от избори

- Защо не се спестят два месеца, като този звук се промени в идващите дни?

- И аз на това се надявам. Българска социалистическа партия се демонстрира като извънредно прагматичен участник в диалозите. Избирателите към този момент си преценят. Както се споделя, когато си купуваш куче да хваща зайци, виждаш кое хваща и кое не.

- Възможно ли е необятно национално държавно управление с присъединяване и на ГЕРБ, вид „ Димитър Попов “?

- Не на този стадий. Този модел не работи. В годините има толкоз насъбрани негативи и междуличностни връзки, даже единствено за тези няколко месеца се получиха. Несериозно е най-малко за мен.

- Къде се счупи разговорът? Хората на Слави упрекнаха Христо Иванов за фамозното изказване дружно с Мая Манолова. Имаше и противоположното мнение, несъмнено.

- И аз не мога да схвана. Това са детски закачки, в последна сметка. Но пък доведоха до нетърпимост сред обсъждащите.

- С актуализацията на бюджета най-малко ще успее ли да се оправи този парламент?

- Предполагам. Но другото е котка в чувал, както е съвременно да се споделя. Кой може да планува мащаба на коронавирус рецесията! А на мигрантската вълна! Само направете сметка какъв брой пари ще трябват за този мой обичан монумент, подигравка на ограда, която би трябвало да стопира бежанците. Знаем по какъв начин се прескача, минава. Но никой не се сети да я поддържа, тъй като рецесиите утихват и се разпалват, а пътят на миграцията постоянно ще минава оттова. Вижте Гърция! Комшиите приключиха чудесно своите уреди, които станаха извънредно непреодолими.

- Всичко ще коства доста пари, също като и концепцията да се пратят най-малко 1000 военнослужещи на границата?

- Пари ще са нужни, несъмнено. Но е добре да ги пратят. От предния път, когато участваха там специфични войски, имам информации, че скапаха много канали за бежанци. Тези канали се оказаха със сериозна поддръжка от чиновници на Гранична полиция.

- Екотакса за автомобил би трябвало да се заплаща при предаване за боклуци, а не при покупка

- Възможно ли е Българска социалистическа партия да премисли позицията си към президента Русев, в случай че не получи трети мандат?

- Има решение на Национален съвет на Българска социалистическа партия за поддръжка на Румен Радев на идните президентски избори Така че надали.

- Може ли Румен Радев да стане жертва на тази политическа неустойчивост, защото беше главен мотор на събитията?

- Той се разгласи против досегашния модел. Но както виждаме, с този модел не е скъсано. Имаме положителни попадения в служебното държавно управление, които настойчиво работят през тези месеци. Но има и такива, които не се интересуват от модела.

- И те са?

- Не желая аз да ги посочвам.

- Тогава кои са отличниците за вас?

- Цял народ ги знае. Сред тях е и правосъдният министър Янаки Стоилов, което не може да не ме радва.

- Вашата оценка за резултата от изборите на Българска социалистическа партия в Пловдив и региона?

- Не съм удовлетворен и в двата региона. Причините са разнообразни. Като стартираме и от компликация с машинния избор, и боязън от ковида. Опитваме се да вършим разбор. Българска социалистическа партия би трябвало да хване по различен път. Това с обединяването на левите сили е здравословно, макар че има отзиви къде са били сътрудниците ни през всичките тези години. Ами бяха там, където бяха и нашите гласоподаватели.

- Последно - избори 2 в 1 или в две поредни седмици?

- Нямаме още мнение, защото не разполагаме с информация. Нито сме получили отчета от ЦИК за предходните избори, нито са споделили публично имат ли опция за нови машини. Нека съберем всички данни и ще вземем решение.

- Оградата на границата ни е подигравка, единствено военните могат да спрат бежанците

- Участвахте интензивно в полемиката за отпадъците с министъра на екологията Асен Личев. Останахте ли удовлетворен от чутото?

- Взех връзки съответно за противозаконните сметища и отпадъците. Виждаме, че страната от дълго време не се оправя. Да ви напомня нашия избор на съмнение от януари, когато един министър и заместникът му попаднаха в ареста. Тогава се убедихме, че надзор съвсем няма. Един взвод италиански карабинери свършиха повече работа от цялото ни министерство.

Едва ли обстановката се е трансформирала, макар сякаш засиления надзор. Точно по тази причина станах вносител на един закон. Искахме не всеки да може да внася боклуци, искахме банкови гаранции. Бяхме регламентирали цялата подчиненост на вноса. Предлагахме и видео надзор, който още не е въведен. Този закон увисна сред първо и второ четене с помощта на напъните на министър Емил Димитров.

- Какво е вашето пояснение за държанието на Ревизоро?

- По това време имаше съществени индикации, че Патриотичният съюз оказва помощ на такива вносители.

Другият проблем е с разделното събиране. Там имаме цялостна монополизация. Няколко оползотворяващи организации сякаш събират разделно, а пишат каквото си желаят. И се усвояват милиони.

Как? Ами редуцират при разнообразни бенефициенти таксата, която би трябвало да бъде импортирана в страната. Същото е с вноса на коли. Няма друга европейска страна, в която внасяш авансово екотакса, че ще го изхвърлиш за боклуци. В целия свят тази такса се събира при предаване на колата за боклуци. Същото важи за камиони и рейсове, а там таксата е 2-3 хиляди лв.. Интересно е да забележим в чии джобове отиват тези пари, тъй като няма никаква бистрота при събирането. Ако се направи една сметка дали със събраните такси ще може да бъдат унищожени тези коли, ще излезе противен резултат - близо 110 000 коли биха останали на улицата. Говоря хипотетично, в случай че през днешния ден този развой спре, което няма по какъв начин да стане, несъмнено.

- Аз се нервирам на тези компании, защото в радиус от неколкостотин метра от моя блок няма кофи за разделно събиране. Нормално, изхвърлям го в контейнера пред блока.

- По-широката мрежа е едно на ръка. Отделно, би трябвало да има тласъци за хората. Вендинг апарати бяха препоръчани, само че имаше проблем с осчетоводяването в Министерство на финансите. Но това е смисълът на разделното събиране - всичко да се подреди, с цел да може хората да бъдат подтиквани и глобени, а в последна сметка, всичко да отиде за преправка.

Вижте, България е голям консуматор на боклуци, и то отпреди 10 ноември 1989 година. Ще дам образец с пластмасата. Големи фабрики като „ Капитан Дядо Никола “, „ Химик “ в Асеновград гълтаха големи количества вторични материали и от Европа, и от други страни. Това бяха работни места, брутен артикул, само че за жалост, се трансформираха нещата.

Така че не би трябвало да гледаме на това като на отпадък, а като на суровина, на която по принцип сме небогати.

- Как стои въпросът с противозаконните сметища в Пловдивско?

- Като на всички места, общо взето. Като тръгне човек към река Чая ​- и в Асеновград, и в Катунско, и в община „ Родопи “, и Садово - на всички места съзнанието не работи. Най-безобразно се изхвърлят строителните боклуци. Правят опити локалните управляващи, само че би трябвало по-голяма мрежа от съдове, които да поемат отпадъците, а и наказания. Аз знам чудесно какъв брой коства да почистиш едно нелегално бунище. Бил съм зам.-кмет, занимавал съм се. Всичко е за сметка на данъкоплатеца, в последна сметка. Недобросъвестните хвърлят парите ни напразно. Слаби са осведомителните акции. Трябва от яслите децата да бъдат учени на разделно събиране, на непорочност.

ВИЗИТКА


Манол Генов е роден през 1960 година в Асеновград, където учи до седми клас. Възпитаник е на Руската гимназия в Пловдив, след това се дипломира като лингвист в Пловдивския университет. Завършва също стопанска система във Варненския стопански университет, има магистратура по стопанска система от Стопанска академия-Свищов. Бил е зам.-кмет на Асеновград и шеф на ВиК-Пловдив. Владее британски, съветски и гръцки. Избран за народен представител от Българска социалистическа партия като претендент в Пловдив-област, където беше лидер на листата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР