Социалното министерство ще проверява Дома за възрастни хора с деменция

...
Социалното министерство ще проверява Дома за възрастни хора с деменция
Коментари Харесай

Какви са условията в Дома за възрастни хора с деменция в село Горско Косово

Социалното министерство ще ревизира Дома за възрастни хора с деменция в сухиндолското село Горско Косово. Това удостовери министър Деница Сачева. По-рано денем омбудсманът Диана Ковечева изиска от основния прокурор Иван Гешев там да бъде осъществена незабавна инспекция, поради 24 смъртни случая през 2019 година и поради извънредно неприятни битови условия, в които хората живеят.

При инспекция на място екипът на " По света и у нас " откри, че фактически материално-битовата база е остаряла. За жителите са планувани два санитарни възела.

В отчета на специалистите е посочено, че сред административната част и спалните пространства има железна решетка, която стои заключена и по този метод лимитира свободното придвижване на хората.

Управителката на дома увери, че всички в дома получават 24-часова здравна грижа с обезпечени медикаменти.

Окръжната прокуратура във Велико Търново се самосезира и стартира инспекция. Ако след нея се открият нарушавания, ще бъде потърсена отговорност.
 Социалното министерство ревизира дома за хора с деменция в Горско Косово Социалното министерство ревизира дома за хора с деменция в Горско Косово
Социалното министерство още през днешния ден стартира инспекция за нередности в дома за хора с деменция в село Горско Косово, след изпратения сигнал до основния прок...

Екипът на омбудсмана влезнал на инспекция в Дома за хора с деменция в Горско Косово през декември. Проверяващите открили, че в една стая живеят шест души, има един душ и два санитарни възела за всички настанени в дома. За хората не се поставят задоволително медицински грижи. Проверката е направена по сигнал на жена, която настанила собствен непосредствен там, изясни омбудсманът Диана Ковачева.
Диана Ковачева - народен омбудсман: Нейното недоволство е, че е настанила собствен непосредствен, и в границите на по-малко от месец, макар че е бил в релативно положително положение, той е умрял.
Според омбудсмана 24 умряли за една година е много висока смъртност за място, което предлага обществени услуги.
Диана Ковачева - народен омбудсман: Все отново това не е приют. Става въпрос за смъртност на съвсем 50% от лицата,които са настанени там.
Управителката на дома изясни, че в дома има 24-часова здравна грижа, има експерти и разполагат с нужните медикаменти. Признава, че битовите условия не са задоволително положителни, само че нямат пари за ремонт.
Вера Дукова - шеф на Дом за настаняване на възрастни с деменция, с. Горско Косово: Не съм съгласна с констатацията на органите на омбудсмана, считам, че каквото е по нашите благоприятни условия, по отношение на обгрижването на хората, грижата за тяхното здраве е направено.
Големият брой смъртни случаи през миналата година от вкъщи обясниха с неприятното здравословно положение, в което хората постъпват тук.
Вера Дукова - шеф на Дом за настаняване на възрастни с деменция, с. Горско Косово: Много от тях са хора без близки, открити на улицата.  Какво сподели инспекцията на омбудсмана в дома за хора с деменция в Горско Косово Какво сподели инспекцията на омбудсмана в дома за хора с деменция в Горско Косово
Омбудсманът Диана Ковачева сезира основния прокурор за 24 смъртни случая в дома за възрастни хора с деменция в сухиндолското село Горско Косово. Провер...

През 2013 година домът още веднъж е бил проверяван, като тогава обстановката е била идентична и са били изпратени наставления до Социалното министерство и кмета на община Сухиндол.
Деница Сачева - министър на труда и обществената политика: Вероятно е имало проблеми, в този миг, в който са открити са дадени рекомендации.... ще създадем съответните взаимни дейности, тъй че да забележим каква е повода да има толкоз доста смъртни случаи там.
Кметът на община Сухиндол изясни, че имат подготвен план за рационализация на дома от 2008 година
Пламен Чернев - кмет на Община Сухиндол: Не стопираме да търсим способи за финансиране, тъй като през общинския бюджет от финансовите разноски или от локални доходи не можем да създадем подобен огромен ремонт.
Омбудсманът Диана Ковачева съобщи, че инспекции се вършат на всички места, където има сигнали за нередности. Резултатите ще бъдат оповестени на 15 февруари.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР