Социалното министерство разработва механизъм за подкрепа на българи, които имат

...
Социалното министерство разработва механизъм за подкрепа на българи, които имат
Коментари Харесай

Сачева: Покрай митовете за отнемане на деца трудно се говори по сериозните теми

Социалното министерство създава механизъм за поддръжка на българи, които имат проблеми със обществените служби в други страни, сподели отрасловият министър Деница Сачева пред Би Ти Ви.

Става дума за оказване на консулска поддръжка, информация и на правна отбрана и там, където е належащо - интервенция на българските обществени служащи, изясни Сачева. Структурата ще е в границите на Държавната организация за протекция на детето, като ще се работи с представители на правосъдното и външното министерство. Социалният министър направи коментара, говорейки за случая в Германия, при който 7-месечно бебе беше отнето от фамилията му поради подозрения за родителска немарливост.

Говорейки за отсроченото обществено законодателство и митингите против към този момент несъществуващата Стратегия за детето, министърът още веднъж увери, че фамилните политики в България не са застрашени, само че и предизвести, че " около митовете и легендите мъчно намираме време да приказваме по сериозните тематики ".

" Една от тях е, че в България има изострен дефицит на обществени служащи. В момента на терен работят към 4 хиляди души. В рамките на идващите няколко години ние ще имаме потребността от най-малко още толкоз ", сподели министърът. Посочи, че на фона на демографската рецесия в страната ще има все по-голяма потребност от обществени услуги, а в същото време очернящите акции вършат все по-трудно намирането на искащи да бъдат обществени служащи.

" Това, което се случва сега, е една смеси от съмнение, от страхове, от на практика опит, който имат някои български жители, изключително такива, които живеят в чужбина и механично придвижват отрицателния си опит в България. В България има български модел на обществена политика, който се основава на работа със фамилията, който регистрира, че детето има права, само че при дете в риск постоянно се работи със " разширеното " семейство ", изясни Сачева. Извеждането от фамилията е последна мярка, към която се минава, единствено когато са изчерпани всички останали благоприятни условия, освен това става със правосъдно решение.

" Твърдя уверено, че страната връща деца в фамилията, а не ги лишава ", сподели Деница Сачева и уточни, че следва да се прави разлика сред персоналните страхове и потребностите да се приказва за обществени услуги. " Няма тактика, в която всички деца да се афишират в риск, има несъстоятелни изказвания и неща, които се вадят, с цел да потенцират страховете у хората ", добави тя.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР