Социалното министерство планира две увеличения на пенсиите, през юли и

...
Социалното министерство планира две увеличения на пенсиите, през юли и
Коментари Харесай

Министър Гьоков хвърли бомба: Вдигаме пенсиите и тавана! Гответе се за избори още утре

Социалното министерство възнамерява две нараствания на пенсиите, през юли и през октомври.

Министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков акцентира в студиото на „България сутрин“, че пенсиите ще бъдат вдигнати тъкмо с толкоз, с колкото реши Народното събрание.

„Имаме създадени десетки разновидности с разнообразни сметки за пенсиите. Работната група се е спряла на предлагането с продължаването на инфлационната добавка, която да компенсира Ковид добавката. Освен това, да създадем индексация по швейцарското предписание плюс нарастване от 10% на пенсиите“, изясни той пред Bulgaria ON AIR.

Министър Гьоков сигнализира за фрапантни разлики сред по-отдавна отпуснатите пенсии и по-новите такива.

„Хора, работили при едни и същи условия и плащали съвсем едни и същи осигуровки, стартират да получават в пъти разнообразни пенсии. Това най-вече нервира пенсионерите. Проблемът може да се реши като условно от 1 октомври се преизчислят пенсиите.

Предлагам това да стане със средномесечния застрахователен приход за 2021 година, което е най-справедливо. Сметките демонстрират 5 милиарда лева повече от това, което се заплаща в момента“, сподели той.

Таванът на пенсиите е другото нещо, което нервира хората и ги кара да крият осигуровките си, стана ясно от думите му.

„Знаят, че колкото и високо да се обезпечават, таванът ще ги стопира. Моето предпочитание е таванът да бъде отстранен. Има изчислени пенсии на над 20 хиляди лева Не е обикновено. Съгласявам се таванът да остане да съществува, само че той да бъде фрапантно вдигнат от 1 юли. Вдигайки тавана на 3400 лв., над него ще останат доста малко пенсионери – под 1000, мисля“, съобщи общественият министър.

Гостът в студиото уточни, че обществената поддръжка във тип на пенсия за неработоспособност ще остане, само че е доста значимо да бъде направена промяната в ТЕЛК. Причината – сега се подкрепя извънредно огромен брой хора с увреждания, в това число с услуги, от които не се нуждаят.

„Уверявам хората, че страната няма да прибере парите, просто ще се разпределят по-справедливо. В петък ще бъде първата среща със здравното министерство, с цел да забележим какво правим“, означи Георги Гьоков.

Минималната работна заплата (МРБ) може да остане 710 лева или да бъде увеличена, само че няма вид да стане по-ниска, увери общественият министър.

„Разработили сме няколко разновидността, които се въртят към това МРБ да бъде 50% от междинната работна заплата за страната през миналата година. Пресметнали сме, че минималната работна заплата би трябвало да бъде 770 лева Финансовият министър не е склонен да се подвига МРБ два пъти в една и съща година. Силно се надявам, че няма да остане 710 лева.“, настоя Гьоков.

Той добави, че намаляването и диференцирането на Данък добавена стойност, както и нулева ставка за хляба срещат схващане от съдружните сътрудници, само че те не одобряват тавана на цените и необлагаемия най-малко, който оферират от Българска социалистическа партия.

Избори предстоят през 2025 година, само че всички ръководещи би трябвало да се готвят за избори още на следващия ден, тъй като рецесиите може да поднесат изненади на всяко ръководство, счита Гьоков. Той обаче не чака да се стигне до предварителен парламентарен избор.

„Желязно е съдружното съглашение. Описано е какви заплащания вършим. Лошото е, че в съглашението нямаше разказани форсмажорни условия като войната и инфлацията. Темата за Северна Македония няма по какъв начин да бъде проблем за обединението. Няма да има проблем, в случай че Договорът за добросъседство се извършва. Чудя се за какво няма напън към РСМ да извърши договора“, сподели още министър Гьоков.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР