Социалният министър Бисер Петков каза, че обществото ни е с

...
Социалният министър Бисер Петков каза, че обществото ни е с
Коментари Харесай

Социалният министър: Новата концепция за ТЕЛК няма за цел да отнема права

Социалният министър Бисер Петков сподели, че обществото ни е с изострена сензитивност към несправедливостта във всичките й форми. Той съобщи, че повереното му министерство се стреми в политиките си да се управлява от правилото за „ обществена правдивост ". Той отхвърли като неправилна тезата на хората с увреждания, които се тормозят, че новата идея за системата на оценка на работоспособността, ще ги лиши от средства.

„ Споменатата численост на хора, които ще бъдат наранени от тази идея, е някаква интерпретация, която не схващам ", съобщи той.

„ Тази идея няма за цел да лишава добити права ", акцентира той за промяната в ТЕЛК. Той добави, че концепцията има за цел да усъвършенства здравната експертиза.

„ Предложението в концепцията е да се обособи експертиза на работоспособността, тъй като тя в този момент е част от здравната експертиза ", сподели той.

„ Сега сега ТЕЛК-овото решение е повсеместен ключ към всички права, които законодателството ни дава на хората с увреждания ", съобщи общественият министър.

Петков акцентира, че става въпрос за нов метод, в който водещо е „ общественото ". Този метод се базира на подредба на Световната здравна организация. В него водеща е обществената оценка, а точно до каква степен едно лице с увреждания може да живее функционално и да поставя труд. Бисер Петков съобщи, че би трябвало да има по-справедлив метод при разпределението на ресурса, който се изплаща на хората с увреждания.

„ За погашение на инвалидни пенсии сумата е 1 милиарда 760 млн. лв.. Всички са съгласни, че от осигурителната система непозволено се употребяват права от хора, които процентът им на трайно изгубена продуктивност, е повишен ", сподели общественият министър.

„ Това, което пазя като теза е, че средствата, които се насочват за хората с увреждания, би трябвало да останат за тях, само че с промяната, която предлагаме задачата е да се разпределят по-справедливо ", акцентира министър Петков.

Той призна, че се основава усещане, че институциите вървят след събитията, когато става въпрос за нашумелите случаи на принуждение в учебни заведения, детски градини и други сходни.

Той разяснява и случая на жена от Сливен, която две години се съди с управляващите, откакто те й лишават трите деца.

„ Настаняването в приемни фамилии е една от ограниченията за протекция, която се ползва при констатация, че децата са в риск или живеят в неприятни условия, както е в тази ситуация. Да, в действителност приемните фамилии в България са професионални в голямата си част ", сподели той.

Той акцентира, че въпросът дали да се отделят пари за поддръжка на биологичните родители или да се търсят приемни фамилии, ще бъде отсъден. Той изрече мнение, че в такива случаи финансовата помощ би трябвало да е ориентирана към фамилията, което би могло „ единствено да преодолее тези ограничения и материални усложнения ", преди да се приложи приемната грижа.

По въпроса с насилието в детски градини и обществени домове, министър Петков сподели, че ДАЗД организира инспекции във всички центрове за настаняване от фамилен вид.

„ Няма да се реагира единствено по случаи и сигнали, а на всички места ще се види до каква степен се работи по стандартите ", акцентира той. Освен това министърът сподели, че се работи за повишение на професионалната подготовка, както и финансовият стандарт за обществените чиновници.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР