Социалният министър Бисер Петков Бисер Петков е министър на труда

...
Социалният министър Бисер Петков Бисер Петков е министър на труда
Коментари Харесай

Бисер Петков: Ако тази година има коледни добавки за пенсионерите, ще се търси по-справедливо разпределение

Социалният министър Бисер Петков Бисер Петков е министър на труда и обществената политика. Роден е на 6... към профила сподели, че поради двукратното нарастване на минималните пенсии, в случай че през тази година се заплащат коледни добавки, то би трябвало да се търси по-различен от досегашния метод, който да внесе повече правдивост в системата. Той сподели това пред публицисти след съвещанието на парламентарната обществена комисия.

Петков посочи, че към момента не е взето решение дали ще има или не коледни добавки. "Това е заплащане, което не е планувано в Закона за бюджета на Държавното публично обезпечаване, а се прави при съществуване на финансова опция и с настрана разпореждане на Министерски съвет. Срокът, в който би трябвало да бъде взето решението, е доникъде на ноември ".

Министърът добави, че доколкото в подготовката на такова решение ще се търси мнението на общественото министерство, неговото персонално мнение е да има по-различен метод, който да компенсира недоволството на тези пенсионери, които са покрай размера на минималната пенсия, само че с двукратното нарастване не са получили нищо, а пенсионери, които нямат нужния застрахователен принос, са се доближили до тези, които са си проработили пенсията.

На въпрос с какъв брой ще се усилят заплатите във ведомствата към общественото министерство, министърът сподели, че в плана на Закона за държавния бюджет в частта за министерството са планувани в допълнение малко над 9 000 лв. отвън спомагателните средства за личен състав, свързани с нараствания размер на минималната работна заплата и на осигурителната вноска за фонд "Пенсии ". "Тези пари допускат нарастване на заплатите в системата до 10 %, като приоритет ще се даде на работещите в Агенцията за обществено подкрепяне, за които ще се търси и по-висок от този % нарастване ".

Бисер Петков заяви, че концепцията за промяна в ТЕЛК към този момент е подготвена и е подадена в Народно събрание. "Предложеното в нея е в духа на препоръчаната идея от 2015 година с доусъвършенстване ". Министърът напомни, че се планува отделяне на експертизата на работоспособността, нейното изваждане от сегашната здравна експертиза.

"Целта е да се получи оценка на работоспособността на хората с увреждания. Сегашното законодателство поставя знак за тъждество сред увреждане и неработоспобност, а доста хора с увреждания имат непокътната продуктивност и тя би трябвало да се прави оценка ", добави той.

Петков сподели още, че има противоречие по концепцията от страна на организации на хора с увреждания, само че, защото министерството е било задължено с решение на Народното събрание да я подава до края на октомври в Народното събрание, тя към този момент е импортирана.

"Дискусията с специалисти ще продължи. Най-голямо нарастване в бюджета на МТСП за идната година е за хората с увреждания - с 81 милиона и 400 хиляди лв. ", заяви министърът по време на съвещанието на обществената комисия. С 13 милиона е нарастването на сумата, която ще бъде изплащана като интеграционни добавки на хората с увреждания, а по време на съвещанието стана ясно, че с нарастването на обезпечения най-малък приход от 65 на 75 лв. ще се усили и еднократната помощ, която се дава на потърпевши при бедствия, която е пет пъти обезпечения най-малък приход.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР