Социалният договор предполага, че работниците трябва да могат да живеят

...
Социалният договор предполага, че работниците трябва да могат да живеят
Коментари Харесай

Пламен Димитров: Неравенствата се засилват, трябва да подновим социалния договор

Социалният контракт допуска, че служащите би трябвало да могат да живеят от работата, която правят. Добавената стойност, която основават и публичната стойност на труда би трябвало да се трансфорат в заплати, осигуряващи виталния най-малко за тях и техните фамилии. Това сподели в заключителната си тирада в последния ден от 109-тата сесия от Международната конференция на труда президентът на КНСБ Пламен Димитров, оповестяват от пресцентъра на КНСБ.

Пламен Димитров е бил основен договарящ от страна на групата на служащите в полемиката за неравенствата и света на труда. Димитров е и заместник-председател на Комитета по неравенствата и света на труда.

По думите му тревожните нива на работещите небогати и на работещите в несигурни форми на претовареност, без никаква отбрана и без задоволително средства, с цел да свържат двата края, демонстрират, че общественият контракт е нарушен. "Нашето най-важно и морално обвързване е да се ангажираме с подновяването на обществен контракт, учреден на обществена и екологична правдивост, за обществен мир в днешния свят на труда и за тези, които ще дойдат ", е декларирал още Пламен Димитров.
109-тата сесия на МКТ тази година протече в две елементи - първата беше през юни, а преди малко завършилата втора се организира през ноември и декември. Освен на полемиката за неравенствата и света на труда тя е била отдадена и на тематиката за уменията и ученето през целия живот, напомнят от КНСБ.

По време на първата част през юни Димитров беше определен за титулярен член на Управителния съвет на Международната организация на труда от групата на служащите. Президентът на КНСБ стана първият българин определен на тази влиятелна позиция в персонално качество.

От името на служащите в заключителния ден на полемиката за неравенствата предходната събота, Димитров е показал, че те се ускоряват в света на труда и МОТ би трябвало да взе участие в превъзмогването им. Той е обърнал внимание, че провеждането на конференцията е съвпаднало с публикуването на нови данни от Световната лаборатория за неравноправие (World Inequality Lab - WIL). Изследователите са открили, че световното разделяне е на най-високото си равнище от разгара на "имперската ера ". Средният приход в най-горния децил е 38 пъти по-висок от този на долните 50 на 100. Изследователите означават, че междинните национални приходи не дават информация за неравенството, прикривайки действителността на ниските приходи.

Според Димитров налице е изключителна централизация на благосъстояние, даже в по-голяма степен, в сравнение с приходи. Разликите в заплащането сред половете остават съществени, а делът на приходите на дамите нараства с недопустимо мудни темпове. По думите на президента на КНСБ това е шокиращо и удостоверява мнението, че е налице световна рецесия на неравенството.

Обсъждането по време на конференцията е постигнало забележителен прогрес в няколко области, в това число ролята на макроикономическата политика, световното понижаване на каузи на труда в приходите, както и нуждата от дейности, които са останали на назад във времето, в това число устойчива индустриална политика.

Според Димитров цялостната претовареност би трябвало да се върне в центъра на създаването на политики. "Загубихме пътя си, защото задачата за цялостна претовареност и почтени условия на труд отпадна от дневния ред в интерес на строгите икономии и дерегулацията, с тежки последствия за служащите и света. Днес би трябвало да поемем по нов път за устойчива промяна, с почтен трансфер на технологии за обективен преход, основаване на работни места и формализация на труда ", е показал той.
Колективното договаряне, изключително централизираното и секторното договаряне, се е потвърдило като най-хубавия инструмент за понижаване на неравенството в заплащането и остава главен приоритет за служащите, счита Пламен Димитров.

Другият фокус на 109-тата конференция е била полемиката за уменията и ученето през целия живот. Отчетено е било, че светът е в сложен развой на смяна, изправен е пред невиждани провокации заради пандемията и други световни фактори и това изисква групови дейности за създаване на насочено към индивида бъдеще на труда.

Международната конференция на труда е международният парламент на труда. Това е най-голямото интернационално заседание, отдадено на света на труда, на което участват представители на държавни управления, служащи и работодатели от 187-те държави-членки на Международната организация на труда. Освен основни въпроси, делегатите разискват, одобряват и следят Международните трудови стандарти и дефинират световната стратегия и бюджет на МОТ, се показва в известието.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР