Социалните служби усилено работят по случая с детето, което падна

...
Социалните служби усилено работят по случая с детето, което падна
Коментари Харесай

Шефката на социалните: Случаят с Дария изглежда инцидент

„ Социалните служби интензивно работят по случая с детето, което падна от втория етаж на дома си. По последни данни от тази заран то е изведено от интензивно поделение, няма заплаха за живота му, което доста ни радва – съобщи шефката на „ Социално подкрепяне ” в Пловдив Надя Танева. - Майка му го съпровожда в болничното заведение, преди този момент в интензивното това не беше разрешено. Бащата върви заран и вечер, преди и след работа. Лекарите твърдят, че те съответно и загрижено се интересуват от Дария ”.

Ето какво още оповести Танева по случая с случая от 6 септември с момиченце на 1 година и 3 месеца:

„ Ние гледаме сега всяка стъпка на фамилията. Социалните служащи са в болничното заведение всяка заран след визитация, при потребност и вечер, като три пъти дневно се чуват с екипа. Родителите пожелаха психическа поддръжка, защото са извънредно уплашени от обстановката. Издадено е направление за такава поддръжка, както и за проучване на родителския потенциал.

На среща с бабата по майчина линия и сестрата на майката те показаха подготвеност да поемат грижите за Дария, в случай че това се наложи. Те бяха посочени от майката като възможните хора, при които тя може да бъде настанена като мярка на протекция, в случай че вероятно се стигне до поврат в събитията или те бъдат подведени под отговорност или арестувани. Ако околните откажат, последваща мярка е приемно семейство. Но това е единствено, в случай че против родителите бъде повдигнато обвиняване.

За да се даде отговор дали Дария ще бъде изведена от фамилията, от обществените служби би трябвало да се свърши ужасно доста работа. Като начало имаме период за цялостно проучване на обстановката преди случая. Събираме информация от съседи, работодатели, с цел да проучим дали това е случай или фамилията по принцип използва и злоупотребява с алкохол. При визитата в дома, на което следим няколко основни неща, се откри, че кошарата на детето е под прозореца. Отделена е със скрин. Семейството твърди, че Дария е стъпила на скрина и е паднала от прозореца. Провери се какви са изискванията за развъждане на Дария. Те са безусловно съответни за посрещане на потребностите на дете на нейната възраст, с нужните облекла, храна и играчки. Не можем да кажем, че Дария не се отглежда в естествени условия. Напротив. Съседите настояват, че майката всеки ден я разхожда.

Много е значимо, че Дария се възвръща. Подчертавам, че към момента не ни е пожелан отчет от прокуратурата. Когато това се случи, имаме подготвеност да изложим цялостно и в детайли какво сме установили досега като орган по протекция.

За да се вземат решения за мярката на протекция, е извънредно значимо да забележим какво ще се предприеме от проверяващите органи по отношение на родителите. 20 дни е срокът за нашата инспекция, след което отваряме случая и обследваме родителския потенциал. В период от 3 месеца би трябвало да излезем с формален отчет за това.

Това ще го свършат специалисти от обществена услуга за поддръжка на фамилията. Направлението за нея е издадено по избор на фамилията, защото бащата е на 63 година, това е първо дете за него. Той самият признава, че му е мъчно да свикне с новите условия и изиска помощ. След като бъдат извършени всички диалози, ще можем да взимаме по-категорични решения. Много е значимо все още по какъв начин родителите посрещат потребностите на Дария. И от болничното заведение ни твърдят, че това се случва изцяло съответно, майката и бащата спомагат, осъзнават какво се е случило, извънредно са обезпокоени. Консултирали сме ги да се размести мебилировката в дома им. Мога да кажа, че родителите не са нехайни, най-малко съгласно установеното досега, ще проверим и събитията в минало време.

Майката е с повече опит в двойката, която съжителства на фамилни начала. Тя е към 40-годишна и има пълнолетно дете от предходен брак.

Ситуацията е от 6 септември, ние работим от 2 дни. Разбрахме за случая от медиите. Нямаме сигнали от никоя институция. Два дни са доста къс интервал, с цел да отговоря изрично дали след изписването от болничното заведение ние ще предприемем мярка на протекция за Дария незабавно или при други промени на събитията. Категорично ще има мярка, в случай че прокуратурата повдигне обвиняване на родителите.

Надяваме се да няма последици от контузията й и да се възвърне изцяло.

Не е толкоз елементарно да бъде изведено едно дете. Ако злополуката не беше казус, в случай че сме получавали и преди сигнали, в случай че съседите и работодателите дават противоположна информация, че детето се неглижира, в случай че в фамилията нямаше среда и условия за развъждането на това дете, тогава решенията са други. Към момента нещата не стоят по този метод и това се дефинира като случай – и от страна на родителите, и обществените служби са на това мнение. Да, има неглижиране, позволена е доста сериозна неточност, че родителите са заспали и са били почерпени, само че все още не можем да кажем дали това е еднократно или редовно се случва родителите да пийнат на обяд и да дремнат. От установяването на това най-вече зависи нашето решение. Предвид всички митинги среще Стратегията за детето и възможни извеждания на деца от фамилията, желая да уверя, че преди да се стигне до такова извънредно решение, се прави доста работа, която очевидно не се вижда. Тези решения не се взимат елементарно, разискват се с доста експерти.

Подкрепата за таткото

В обществената услуга за психическа помощ на бащата на Дария работят психолог, терапевт и обществен служащ. Те първо ще надграждат родителските умения. Второ, ще бъде подложена поддръжка за справяне, в случай че се окаже, че имат проблеми, които не споделят към момента. В хода на работата съвсем постоянно се открива фактическото положение и това ще ни даде визия дали казусът с Дария е случай или резултат от редовно държание на родителите да си пийват по чашка алкохол на обяд. Специалистите могат да извлекат тази информация и да създадат тези умозаключение при срещите, от което ще зависят нашите по-нататъшни решения.

След 2 дни работа, все още за нас това е случай. Но след седмица, когато тези експерти са почнали работа по-интензивно, тогава ще преценим дали е еднократно или процедура да се ниглежира Дария. В случая прозорецът е бил оставен отворен, те са заспали. По думите им не са допускали, че детето може да се изкачи на скрина и да скочи през прозореца. Лично за мен от това, което видях в дома, в действителност е мъчно такова малко дете да направи това деяние. Но нещата са се случили, за огромно страдание. Показаха възглавница, на която е стъпило детето, и е достигнало скрина.

Родителите работят в „ Български пощи ”, майката е в отпуск по майчинство.

Изоставени деца

От началото на годината имаме 7-8 деца, които са изоставени в родилни отделения от майки, които са от други обитаеми места, родили са в Пловдив и по-късно не са прибрали бебетата вкъщи. Всички тези деца са настанени в приемни фамилии.

Изведените деца по смисъла на мярка на протекция при дете в риск, са 2. Те са краткотрайно настанени в приемни фамилии, до момента в който се стабилизира обстановката с биологичните им родители и до момента в който се направи изследването дали могат да бъдат реинтегрирани назад.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР