Социалните работници излязоха на национален протест в страната. Сред основните

...
Социалните работници излязоха на национален протест в страната. Сред основните
Коментари Харесай

С искане за по-високи заплати: Национален протест на социалните работници в страната

Социалните служащи излязоха на народен митинг в страната.

Сред главните претенции на протестиращите са 30 % нарастване на заплатите с приемането на новия бюджет, смяна на класификатора на длъжностите в администрацията, съдържаща преобразуването на правните отношения на обществения служащ от трудови в служебни.



Хасково:


Социалните служащи се причислиха към митинга на работещите в сферата и прекратиха работа за час от 10:00 до 11:00 часа. Служителите на Агенцията за обществено подкрепяне излязоха в коридора на институцията, в която работят 57 души, а организацията на КНСБ е от 32-ма членове.
 Българска телеграфна агенция
" Подкрепяме нашите сътрудници и се солидаризираме с изказванието, че нашият труд не е задоволително добре оценен " , сподели на брифинг синдикалният водач Гелена Попова. Тя напомни главните претенции - нарастване на заплатите с 30 %, средства за промяна на зрението и актуализация на парите за работно облекло.

" Работим в институция, в която не можем да идваме по джапанки и с спортни екипи, би трябвало да имаме някакво равнище на представителност ", уточни Попова. Социалните служащи показаха подготвеност и за бъдещи ефикасни протестни дейности, в случай че настояванията им не бъдат чути и задоволени.

Пловдив:

Социалните служащи стопираха работа за един час с искане за нарастване на работните заплати с 30 на 100 , както и за повече средствата за представително работно облекло и обезпечаване на средства за отбрана и промяна на зрението.
 Българска телеграфна агенция
Средната брутна заплата в бранша в Пловдив е сред 1000 и 1200 лв., които не са обновени от две години. Нямаме никаква опция за кариерно развиване и настояваме да се вкара такова, описаха обществени служащи.

Според тях младите експерти не се насочват към специалността точно поради неналичието на развиване и опция за повишение на заплатите. Социалните служащи желаят още смяна на Класификатора на длъжностите в администрацията и минимално условие за просветителна степен при назначение - бакалавър.

Те предизвестиха, че може да се стигне до безсрочни протестни дейности, в случай че настояванията им не бъдат задоволени. 

Кюстендил: 

Едночасова предупредителна стачка на обществените чиновници се организира в града. В стачката се включиха към 60 чиновници от офисите на обществено подкрепяне и обществените услуги в града.

" Стачката не разрешава да напуснем работните си места, само че в този час няма да работим ", споделиха протестиращите. Обхватът на подкрепяне е огромен, сътрудниците са извънредно натоварени, а заплатите не са съответни на положения труд.
 Българска телеграфна агенция
Постоянно се постанова да работим отвън работно време, което не се заплаща, разясниха недоволните. " Стартовата заплата на обществен служащ с висше обучение е 1000 лева бруто.

Работя в системата от 30 години, моята чиста заплата е 1300 лева ", сподели Милена Димитрова, ръководител на синдикалната организация на КНСБ към дирекцията за обществено подкрепяне.

  " Почти единствено ние останахме в нашето министерство по трудови правни отношения, което също въздейства на заплатите ", обясниха протестиращите. Социалните служащи упорстват и за минимално условие за просветителна степен  " бакалавър " при назначение, както и за увеличение на средствата за работно облекло, и обезпечаване на средства за отбрана и промяна на зрението.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР