Социалните предприятия, известни като трудово-производителни кооперации, са основен източник на

...
Социалните предприятия, известни като трудово-производителни кооперации, са основен източник на
Коментари Харесай

Имат ли бъдеще трудово-производителните кооперации?

Социалните предприятия, известни като трудово-производителни кооперации, са главен източник на приход за хора в неравностойно състояние. Все по-често европейските институции създават стратегии за този тип произвеждане и усилват финансирането. Част от българите обаче към момента гледат на кооперативното произвеждане като знак на социалистическото минало на страната ни, а други - не са и чували за него.

В Съюза на индустриалните кооперации в страната влизат общо 222 организации. В тях работят близо 1800 души с увреждания. Те са ангажирани главно в произвеждане на дрехи, дървени произведения, сувенири. Наскоро ръководителят на Националния съюз на трудово-производителните кооперации Стилиян Баласопулов изясни, че постоянно цените на продукцията са много атраткивни, защото се работи непосредствено с производителите, не се поставят спомагателни облаги, защото една от концепциите е да се подсигурява заетостта на хората с увреждания. Например върху пола, ушита за 3 евро може, да бъде комплициран етикет за 90 евро.

„ Главното е, че кооперацията има най-модерната форма на ръководство. Всичко се взема решение групово, основава се на правила, които са надълбоко хуманни – за почтеност, правота, работа с хора, грижа за общността. Човек обвързва с изключение на финансите си, само че и обществените си потребности. Има бездънен хуманизъм в самото ръководство, в същността на индустриалната кооперация “, сподели Баласопулов в радио изявление неотдавна.

Според ръководителят на Националния съвет на ТПК би трябвало да се направи разграничаване сред видовете кооперации и да се прибавят по-точни текстове за подкрепяне на общественото предприемачество. Пречка основава и Законът за публичните поръчки. В мощ е наредба, според която основани централни органи за покупки, в качеството им на възложители, не са длъжни да резервират публични поръчки за профилирани предприятия и кооперации на хора с увреждания по одобрения от държавното управление Списък на стоките и услугите. Това е проблем, който обезсмисля задачата на закона да се основава претовареност на хора с увреждания.

Проблем има и в Кодекса за обществено обезпечаване. Изплащането на първите три дни от компенсацията за краткотрайна неработоспособност за сметка на работодателя продължава да затруднява профилираните предприятия и кооперации на хора с увреждания (често боледуващите хора с увреждания). Високите осигурителни прагове също основават проблеми пред дребните и междинни предприятия.

През октомври в страната проработи указател за обществените предприятия. С измененията в закона през последните години се получава по-добро схващане за ролята на обществената стопанска система, въпросът е по какъв начин да бъдат привлечени повече компании.

По данни на Българската стопанска камара множеството трудово-производителни кооперации създават детска, мъжка и дамска конфекция и текстилни произведения за бита. Продукцията се шие най-вече на ишлеме. Над 70% от стоката е предопределена за експорт, основно към Гърция, Турция, Франция и Англия. Едни от най-добре развитите трудово-производителни кооперации в шивашката индустрия са в градовете София, Гоце Делчев, Благоевград, Бургас, Варна, Трявна, Плевен, Видин, Лом, Смолян и други За да са в крайник с стилните трендове и потребностите на пазара, обществените предприятия работят взаимно с ЮЗУ „ Неофит Рилски “ и студенти от компетентност „ Мода “. “Стоката е качествена, а цените са ниски. Това, което основава най-голяма компликация, е маркетингът и суровините.

Останалата част от ТПК са заети най-вече в сферите на книговезките и обществените услуги, осведомителни услуги, образования, ориентирани към децата, младежта, безработните жители и имигранти; помощ за учебни и домашни грижи; услуги за хора с увреждания.

Националният съюз на трудово-производителните кооперации отбелязва 100-годишнината от основаването си. Съюзът е един от най-старите в Европа. Неколкократно е преименуван и преобразуван, а през 1971 година е премахнат. Възстановен е през 1988 година и през днешния ден сплотява трудово-производителни кооперации, кооперативни съюзи и други кооперативни организации в страната.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР