Социалните партньори трябва да участват в процеса на присъединяване на

...
Социалните партньори трябва да участват в процеса на присъединяване на
Коментари Харесай

Синдикатите настояват да участват в процеса на присъединяване на Западните Балкани към ЕС

Социалните сътрудници би трябвало да вземат участие в процеса на присъединение на Западните Балкани към Европейски Съюз, с цел да бъдат защитени страните от района от неточности в обществения аспект на присъединението. Това обявиха водачите на КНСБ и КТ " Подкрепа " Пламен Димитров и Димитър Манолов след среща с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет.

Това е и главното искане на всички синдикални водачи от Западните Балкани, отразено в декларация  от  Международната синдикална конференция " Гласът за интеграция на Западните Балкани ", която се организира неотдавна в София. Декларацията е била връчена на премиера.

Социалният министър Бисер Петков изясни, че срещата през днешния ден е част от събитията под знака на Срещата на върха Европейски Съюз - Западни Балкани и е продължение на синдикалната конференция за интеграция на Западните Балкани. На срещата са разисквани тематики за цялостната интеграция на страните от района посредством развиване на транспортна, цифрова инфраструктура и човешка съгласуваност, сподели министърът.

По думите му е разисквано и продължаващото засилващо се съдействие както сред синдикатите и работодателските организации на Балканите, по този начин и сред държавните институции. Заявено е, че опитът в процеса на присъединение на последните страни, които са се приобщили към Европейски Съюз, би трябвало да бъде прибавен и във връзка с Западните Балкани, като стремежът е да  не се повтарят грешките.

Лидерът на самостоятелните конфедерации от Сърбия Любослав Орбович съобщи, че всички синдикати от района желаят създаване на транспортни връзки, такива за инфраструктура. Той благодари за българската поддръжка по пътя на евроинтеграцията на Западните Балкани. Орбович изрази вяра, че поддръжката ще обезпечи повишаване на вложенията, транспортна съгласуваност, възстановяване на обществените контакти.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров уточни, че желаят от премиера Бойко Борисов  да запознае водачите на Европейски Съюз и Западните Балкани с ролята на обществените сътрудници в процеса на присъединение.

Според него решаваща е била ролята им при подготовката  за хармонизиране на законодателството, с цел да станат промените вероятни и търпими. Синдикатите желаят още на следващия ден държавните глави да чуят гласът им за нужните  умения и квалификации на служащите, които би трябвало да бъдат развити в Западните Балкани, тъй че цифровата съгласуваност в района и опцията за вложения в нови високотехнологични производства да бъдат обезпечени. 

Те приветстват  предстоящото развиване в декларацията на водачите за регулярност на срещата на  върха и упорстват преди всяка среща, която се чака да е на към две години, да има среща на обществените сътрудници в района.

Според президента на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов е обикновено синдикатите да слагат на челен план  обществения аспект на присъединението на Западните Балкани, тъй като той е една основна част от този развой. Всички знаем, че по пътя на присъединението допуснахме и някои неточности, означи Манолов.  В отговор на въпрос кои са тези неточности Пламен Димитров сподели, че  при започване на пенсионната реформа  са позволени такива, като не е изследван добре опитът на Западна Европа. По думите му тристълбовият модел не е потвърдил, че е най-хубавият, има по-добри финансови групови схеми.  Димитър Манолов уточни, че не е било добре хармонизирано и законодателството във връзка с организацията на работното време, той даде за образец нощният труд.

Синдикатите чакат от премиера и от обществения министър да бъдат водачи по тематиката за възходяща конвергенция на заплатите в Европейски Съюз.

По материали на БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР