Социалните медийни гиганти Google, Alibaba, Amazon и Wikipedia са сред

...
Социалните медийни гиганти Google, Alibaba, Amazon и Wikipedia са сред
Коментари Харесай

Instagram, YouTube, Booking и други попадат под новите правила на ЕС

Социалните медийни колоси Гугъл, Alibaba, Amazon и Wikipedia са измежду огромните софтуерни компании, които бяха обозначени като „ Много огромни онлайн платформи “ от Европейската комисия и в този момент ще би трябвало да се придържат към по-строги правила според знаковия Закон за цифровите услуги (DSA) на блока.

Брюксел показа през днешния ден лист с 19 доста огромни онлайн платформи, включващ Meta, Alibaba AliExpress, Amazon Store, Apple AppStore, Booking.com, Фейсбук, Гугъл Play, Гугъл Maps, Гугъл Shopping, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Snapchat, TikTok, Twitter, Wikipedia, YouTube и Zalando. Те влязоха в листата на " доста огромни ", тъй като имат минимум 45 милиона дейни консуматори месечно.

Сега тези компании разполагат с четири месеца, с цел да изпълнят цялостния набор от нови отговорности по DSA. Законодателният акт влезе в действие през ноември и има за цел да ускори отбраната на правата на потребителите онлайн и да обезпечи по-голяма бистрота и отчетност.

Правилата, известни като Закона за цифровите услуги (DSA), изискват фирмите да ръководят риска, да правят външен и самостоятелен одит, да споделят данни с управляващи и откриватели и да одобряват кодекс на държание до август.

Благодарение на Закона за цифровите услуги европейските жители и предприятия ще се възползват от по-безопасен интернет “, сподели европейският комисар за вътрешния пазар Тиери Бретон във видео, оповестено в Twitter.

От тях да вземем за пример ще се изисква да дават ясна информация за какво предлагат избрана информация на избрани консуматори и разрешават на тези консуматори да се откажат; дават на потребителите елементарен инструмент за маркиране на нелегално наличие и елементарно разбираеми правила и условия; подхващат по-решителни стъпки за противопоставяне на разпространяването на нелегално наличие и дезинформация; и дават на откривателите достъп до обществено налични данни.

Най-важното е, че те ще би трябвало да разрешат на специалисти от новосъздадения Европейски център за алгоритмична бистрота (ECAT), организация на Европейски Съюз, да преценяват дали техният логаритъм е в сходство с другите отговорности.

Има някои изненадващи пропуски в листата, в това число Spotify и Airbnb, макар че Комисията сподели, че към момента изследва дали спомагателни компании дават отговор на най-строгите условия “, добави той.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР