Социалната пенсия за старост ще се увеличи от 148,71 лв.

...
Социалната пенсия за старост ще се увеличи от 148,71 лв.
Коментари Харесай

Вдигат социалната пенсия за старост, вижте с колко и откога

Социалната пенсия за напреднала възраст ще се усили от 148,71 лева на 170 лева от 25 декември, реши държавното управление. Увеличението ще увеличи пенсиите на близо 60 000 души и добавките към пенсиите на съвсем 69 000 пенсионери. Това оповестяват от пресцентъра на Министерския съвет.

Промяната ще докара до растеж на пенсиите, които не са свързани с трудова активност, защото по закон техният размер се дефинира според от обществената пенсия за напреднала възраст. Това са пенсиите за военна и гражданска неработоспособност, обществената пенсия за неработоспособност и персоналната пенсия. Ще се покачат и размерите на нормативно откритите добавки към пенсиите - за непозната помощ и за ветерани от войните.

Кабинетът утвърди и промени в план „ Запази ме + “. С тях се подсигурява, че работещите и самоосигуряващите се във краткотрайно затворените с акт на държавен орган поради Ковид стопански действия ще продължат и през 2022 година да получават обезщетения в размер на 75% от осигурителния си приход за юли за времето, през което са били в неплатен отпуск.
Свързани вести Новият министър разкри минималната пенсия за 2022 година Кабинетът актуализира обществените пенсии, отпуска средства за здраве и вложения ВИДЕО
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР