Социалисти от областите Велико Търново и Габрово почетоха 132-та годишнина

...
Социалисти от областите Велико Търново и Габрово почетоха 132-та годишнина
Коментари Харесай

132 години от провеждането на Първа социалистическа сбирка почетоха във Велико Търново


Социалисти от областите Велико Търново и Габрово уважиха 132-та годишнина от провеждането на Първа социалистическа колекция в България. Пред паметника на Димитър Благоев и Никола Габровски в остарялата столица се събраха над 120 социалисти от няколко генерации.
Честването стартира с песента „ Моя страна, моя България “ в осъществяване на младата певица и учителка по музика Ирена Трайкова. Пръв одобрение към събралите се социалисти насочи общинският ръководител на Българска социалистическа партия в остарялата столица Михаил Михалев. Той напомни историческите обстоятелства опреди 13 десетилетия и посочи заслугите на партията за опазване териториалната целокупност на България след Втората международна война и постигнатия стопански напредък до 1989г. 
„ Днес никой от нас не може да си показа Велико Търново без Царевец, „ Звук и светлина “, Изложбените зали „ Рафаел Михайлов “, ДКС „ Васил Левски “, Художествената изложба „ Борис Денев “, учебните заведения, детските градини, улиците и пътищата. Всички тези здания са основани от същия този сякаш „ незаконен “ режим. Време е тези, които отхвърлят постигнатото, да прогледнат и да признаят истината “, обърна се към всички Михаил Михалев. 
Ролята на младите социалисти за запазването на лявата концепция в България беше изтъкната от регионалният ръководител на Младежкото обединяване в Българска социалистическа партия Андрей Картунов. 
„ Ясно и изрично декларирам, че до момента в който нас ни има, ще има и ляво. Българска социалистическа партия ще я има и занапред ще печелим борби “, сподели Андрей Картунов. 
С привет към всички се обърна също ръководителят на Общинския съвет в Павликени и водач на социалистите в общината Христо Кавалски. Той акцентира, че днешните социалисти са длъжни да съхраняват и пазят социалистическата концепция. 
„ Която е основана точно тук преди 132 години. Радвам се, че през днешния ден има и младежи. В цялата страна Българска социалистическа партия има своето бъдеще. Ще продължим напред макар всички премеждия. Ние няма да отстъпим и да изневерим на социалистическите хрумвания “, обърна се към всички Христо Кавалски. 
Областният ръководител на Българска социалистическа партия Мариана Бояджиева посочи обстоятелството, че всяка година паметникът на Габровски и Благоев не остава без цветя на 3-ти май. По думите й всякога социалисти от няколко генерации пазят духа на лявата концепция. Тя напомни, че през 2011г., по самодейност на БСП- Велико Търново, и с решение на Общински съвет в остарялата столица, е взето решение за слагане на паметна плоча, която да показва, че в парка е извършена Първата социалистическа колекция в България. 
„ Всяка година се вглеждаме в лицата на тези будни деветима мъже, които идват тук в Търново, с цел да положат основите на социалистическото придвижване в България. И сме горди, че това се е случило тъкмо във Велико Търново, трансформирайки го в люлка за нашата лява концепция. Горди сме, че един от тези мъже е Никола Габровски, почитан великотърновец, депутат “, сподели в словото си Мариана Бояджиева. 
Честването почетоха още общинският ръководител на Българска социалистическа партия в Габрово Здравко Кънчев, както и регионалният ръководител на Младежкото обединяване в града на хумора Калоян Димитров. Цветя пред паметника поставиха общински съветници, ръководители на партийни организации, Отечествения съюз, Българския антифашистки съюз, членове и симпатизанти на Българска социалистическа партия, жители и радетели за лявата концепция. 
Преди 132 години във Велико Търново на първата социалистическа колекция в Търново идват Димитър Благоев, Никола Габровски, Георги Бакалов и Драган Герганов от Търново, Евтим Дабев и Тодор Постомпиров от Габрово, Константин Бозвелиев от Казанлък, Сава Мутафов от Севлиево, Михаил Иванов и Панайот Венков от Дряново, както и  Петър Генчев  от Горна Оряховица. Те разискват основаването на социалистическа партия  проектопрограмата и проектоустава и насрочват на Бузлуджа още едно заседание, което влиза в историята на българския социализъм като Учредителния конгрес на Българската социалдемократическа партия или Бузлуджанския конгрес.
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР