Социалистът Румен Гечев посочи, че текстът, който е изпратен от

...
Социалистът Румен Гечев посочи, че текстът, който е изпратен от
Коментари Харесай

Според БСП и ”Възраждане” България не е готова за еврото от 1-ви януари 2024г.

Социалистът Румен Гечев уточни, че текстът, който е изпратен от банката до парламентарните групи, към момента не е утвърден нито от работната група и Координационния съвет за въвеждане на еврото в България, нито от Управителния съвет на Българска народна банка.

 

" Ние споделяме мнението, че не сме подготвени от 1-ви януари 2024г. Ние не променяме мнението си, че влизането в еврозоната, в паричния съюз, е в действителност едно довеждане докрай на интеграционните процеси, само че когато сме сигурни, че времето на присъединение към паричния съюз ще бъде от изгода на България. Тъй като към този момент рисковете са доста огромни, както във връзка с конкурентоспособността на българската стопанска система, по този начин и по прекачване на суверенитет на националната ни банка към Европейската централна банка. ", показва Румен Гечев, оповестява БНР.

 

От " Възраждане " съпоставиха приемането на България в еврозоната с влизане в капан. Те акцентираха 12 аргументи против въвеждането на единната европейска валута. Сред тях са, че страната ни няма да е пълновръстен член на еврозоната, че не може да се подсигурява финансова дисциплинираност, преодоляване на инфлацията и рухване на лихвите по заемите на комерсиалните банки.

 

От партията не са се отказали от концепцията да провеждат референдум по въпроса, а водачът на групировката Костадин Костадинов изясни по какъв начин могат да преодолеят законовото ограничаване.

 

" Естествено, че може да се свика референдум, по една доста елементарна причина – ние сме поели уговорката с контракта от Маастрихт, който е причислен към контракта за участие на България в Европейския съюз. Но на никое място не сме приели ангажимент за датата. Така че ние можем да питаме българските жители дали не желаят еврото да се вкара през 2100г. И това е напълно законен, отговарящ на закона за референдумите, на българската конституция и на контракта от Маастрихт за тази обстановка въпрос. "
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР