Социалдемократите на бившия премиер Зоран Заев изпревариха с малка преднина

...
Социалдемократите на бившия премиер Зоран Заев изпревариха с малка преднина
Коментари Харесай

Крехка преднина на социалдемократите на Заев пред националистите в Северна Македония

Социалдемократите на някогашния министър председател Зоран Заев изпревариха с дребна преднина националистическата десница на вчерашните парламентарни избори в Северна Македония, заяви Франс прес.

Тъй като няма да имат безусловно болшинство в Народното събрание, те ще би трябвало да водят комплицирани договаряния за сформиране на съдружно държавно управление, по-конкретно с партиите, представляващи албанското малцинство в страната.

" Пътят ни напред е доказан ", сподели Заев в победната си тирада и съобщи, че неговият лагер изпреварва десницата с минимум три места в Народното събрание.

" Гражданите гласоподаваха за ярко бъдеще ", добави той.

Според резултатите, оповестени от Държавната изборна комисия след броене на съвсем всички подадени гласове, Социалдемократическият съюз на Македония получава 35,8 % от гласовете против 34,4 на 100 за дясната ВМРО-ДПМНЕ. Комисията не посочи броя на местата, които всяка от обединенията ще получи в 120-местния парламент.

Тези парламентарни избори бяха първите, откогато някогашната югославска република смени името си предходната година, с цел да постави завършек на някогашен спор с Гърция.

Споразумението с Гърция разреши на Северна Македония да влезе в НАТО и да получи зелена светлина за започване на договаряния за присъединение към Европейски Съюз.

Основната групировка на албанското малцинство, Демократичен съюз за интеграция, получи близо 12 % от гласовете, а техните противници от Алианс за албанците са с 8,8 на 100.

Демократичният съюз за интеграция желае премиерския пост в подмяна на поддръжката си за съдружно държавно управление, което съгласно социалдемократите е шантаж.

Изборите трябваше да сложат завършек на политическия вакуум в страна, която от шест месеца е ръководена от служебно държавно управление. Вотът в началото бе очакван за април, само че бе отсрочен поради рецесията с ковид.

Но политическата неустановеност може да продължи - в случай че социалдемократите не съумеят да образуват съдружно държавно управление, мандатът за сформиране на кабинет ще бъде стихотворец от ВМРО-ДПМНЕ.

Уебсайтът на изборната комисия се срина и бе възобновен чак три часа след края на изборния ден. Председателят на комисията Оливер Дерковски сподели, че уеб сайтът е бил подложен на хакерска офанзива, само че това не е попречило на преброяването на бюлетините.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР