Сотир Цацаров присъства вчера на церемонията по връчване на дипломите

...
Сотир Цацаров присъства вчера на церемонията по връчване на дипломите
Коментари Харесай

Сотир Цацаров: Реформа в затворите или още бягства

Сотир Цацаров участва през вчерашния ден на церемонията по връчване на дипломите на абитуриентите от Випуск 2017 година на Юридическия факултет на ПУ „ Паисий Хилендарски “. Главният прокурор награди първенеца на випуска Кристиан Райчев със статуетка на лъв и копие на книгата " История Славянобългарская ". След това обвинител №1 на страната отговори на въпросите на представителите на медиите, написа " Марица ".

-Г-н Цацаров, по какъв начин ще коментирате положението на пандизите у нас след последните бягства на наказаните Владимир Колев, Радослав Пелов и на Георги Танчев и има ли развиване към тях?

-Не изключвам при положението на ограниченията за сигурност в пандизите да има нови бягства на лишени от независимост, като се има поради и текучеството на надзирателите поради ниското възнаграждение на труда им и тежките условия за работа. За да се реши този проблем, е належащо да се извърши промяна в местата за изтърпяване на присъди. Ако изпълнителната власт не вземе съществени ограничения, проблемите в системата за изтърпяване на санкции и отнемане от независимост ще се задълбочат. На този стадий в България няма затвор, който да дава отговор на актуалните критерии за непоколебим режим за пандизчиите и безвредни условия на труд за надзирателите. Трябва да се намерения върху разновидността всички пандизчии, изтърпяващи присъди за тежки закононарушения, да бъдат събрани в един затвор, където ще бъдат на непоколебим режими под солидна защита. Това ще понижи риска от бягства. Необходимо е да се влага и в сигурността на местата за отнемане от независимост, тъй като настоящето положение на пандизите е отвън всевъзможни естествени стандарти. 

Трябва да се забрани всякакво внасяне на предмети извън с изключение на тези, които са от първа нужда, както и че всички пандизчии с подобен режим би трябвало да бъдат с униформи и би трябвало да бъдат при безусловно идентични условия. Докато това не се реализира, до момента в който не се обезпечи нужното материално и техническо обезпечаване на надзирателите, всичкото това, което се случи, ще се повтаря всеки и всякога. Има случаи и на протести на арестуваните, които мъчно се овладяват от надзирателите. В следствения арест в Сливен през предходната година избухна протест, който бе овладян благодарение на силите на Министерство на вътрешните работи. Рискът от непокорство, не просто бягство, и неспособност за преодоляване е всекидневен и голям.

-Само парите и заплатите на надзирателите ли са казусът? 

- Това, само че в самите места за изтърпяване на санкции липсва организация. Това основава опция лишените от независимост да преминат гладко поста и да взимат движимости извън. Системата би трябвало да я трансформират тези, които я управляват. В продължение на повече от година Главна дирекция „ Изтърпяване на наказванията ” няма непрекъснат шеф. Такъв би трябвало да бъде назначен. Нужно е да се обезпечи професионално успокоение и назначенията в системата да не бъдат политически обусловени. Необходим е, несъмнено, и финансов запас. В момента правата на лишените от независимост са повече от тези на надзирателите. Трябва да си зададем и въпроса належащо ли е в българските затвори да съществува опция за дарения и обзавеждане на килии извън, носете на цивилни облекла и други. Тази процедура ражда по този начин наречената затворническа аристокрация, която е в положение да живее по-добре от останалите и да дефинира реда и дисциплината вътре. 

Надзирателите с съображение стачкуват за ниските си заплати и против незадоволителното щатни бройки. Трябва да се усили броят на чиновниците, както и парите им, тъй като ниските хонорари водят до текучество, незаети места и корупционни практики. 
Има затвори, в които един надзорник дава отговор за 19 лишени от независимост, само че на други места съотношението е 1/20, даже 1/49. 

Близо 10 години думата правосъдна промяна се повтаря непрестанно, само че никой не помисля за промяна в пандизите, което генерира проблеми.

Цялото изявление с основния прокурор вижте тук.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР