Сорал се подиграл преди две години на Катрин Машрел, журналистка

...
Сорал се подиграл преди две години на Катрин Машрел, журналистка
Коментари Харесай

В Швейцария осъдиха публицист, нарекъл журналистка дебела лесбийка

Сорал се подиграл преди две години на Катрин Машрел, журналистка за швейцарските вестници " Трибюн дьо Женев " и " 24 йор ", във видеозапис във Facebook. Нарекъл я е " дебела лесбийка " и споделил, че работата ѝ като " куиър активистка " значи, че тя е " откачена ", заяви швейцарската телевизия Ер Те Ес.

Групи за правата на ЛГБТ общността приветстваха 60-дневната присъда, която швейцарски съд произнесе за крайнодесния публицист и коментатор, подиграл се на журналистка с " дебела лесбийка " и други обидни забележки, съобщи Асошиейтед прес.

Съд в Лозана осъди през вчерашния ден публициста с двойно поданство - френско и швейцарско, Ален Боне, прочут като Ален Сорал, за клюка, дискриминация и  подстрекаване към ненавист. Той би трябвало да заплати и санкции на стойност хиляди швейцарски франка в допълнение към времето зад решетките.

" Решението на съда е значимо за справедливостта и правата на ЛГБТИК+ общността в Швейцария ", сподели в изказване Мюриел Вегер, една от ръководителките на лесбийската активистка група Ел О Ес. " Осъждането на Ален Сорал е ослепителен сигнал, че подстрекателството към хомофобия не може да бъде толерирано в обществото ни ", добави тя.

Адвокатът на Сорал - Паскал Жуно, за момента не е споделил пред АП дали клиентът му ще апелира решението. Вегер съобщи, че присъдата е крайъгълен камък в използването на мярка, утвърдена в Швейцария през 2020 година, съгласно която дискриминирането въз основата на половата ориентировка е противозаконна. 

Сорал е осъждан неведнъж във Франция, в това число и на затвор през 2019 година, откакто отхвърля Холокоста, което е закононарушение във Франция. 

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР