Соня КолтклиеваСоня Колтуклиева Снимка: фейсбукНавръх Стефановден, третият ден на Коледа,

...
Соня КолтклиеваСоня Колтуклиева Снимка: фейсбукНавръх Стефановден, третият ден на Коледа,
Коментари Харесай

Защо Кирил и Асен не помолят конгресмена Дейвидсън да помогне за екстрадицията на Божков от Дубай?

Соня Колтклиева
Соня Колтуклиева Снимка: фейсбук
Навръх Стефановден, третият ден на Коледа, “Продължаваме смяната ” тиражира прессъобщение, в което напомня фрагменти от писмо на конгресмена-републиканец и тръмпист Уорън Дейвидсън, провокирало лимитирани безредици измежду дейци на ПП+ДБ и присъдружните им уеб сайтове. Той, прочее, е единият от шестимата щатски конгресмени, дали своят вот срещу глобите против Русия, не стана при появяването на украинския президент Зеленски, слаган е от медиите в групата на Vlad’s Guys (момчетата на Владимир Путин).

“В писмото на Дейвидсън се упорства още, че българската правосъдна система е повлияна от държанието на прокуратурата и намира демонстрация в преустановяване на всички следствия и ограничения против лица от български генезис, глобени по силата на закона Магнитски ”, пишат до Висш съдебен съвет от нерегистрираната партия.

Я, отново! Срещу кого са прекъснати следствията?

Когато от Вашингтон оповестиха листата с тримата глобени по Global Magnitski Act: Васил Божков, Делян Пеевски, Илко Желязков, единственият против който към този момент бяха повдигнати обвинявания, беше някогашният хазартен необут, прочут с прякора Черепа. Нито едно от обвиняванията против него не е прекъснато. Но – има проблем, който е отвън пълномощията на българската прокуратура – Васил Божков се укрива в Дубай и многократните претенции на българската прокуратура за неговото изгонване остават без отговор от Обединените арабски емирства и без последици, макар 19-те му обвинявания. Защото Черепа към момента разполага с задоволително пари от своите казина в чужбина, с цел да се откупи и да си живее несмущаван в Дубай.

Аз ще поддържа съпредседателите на “Продължаваме смяната ” Кирил Петков и Асен Василев в следното – приканвам ги да изискат конгресмен Уорън Дейвидсън да напише писмо до президента Джо Байдън, до държавния секретар Антъни Блинкен и до министъра на правораздаването и основен прокурор Ерик Холдър – и да попита: за какво до момента не са помогнали на България, другарска страна, член на НАТО? Защо Вашингтон не упорства пред управляващите в Абу Даби да бъде върнат Васил Божков в София, с цел да се изправи пред правораздаването?

Аматьорите в политиката – Кирил Петков и Асен Василев, не се усещат какъв брой е конфузна за тях тази обстановка. Направо е срамна и позоряща.

Ето за какво.

На 17 март 2022 година водачът на опозицията в България, дружно с някогашния министър на финансите и пиара на първата политическа мощ, бяха задържани за 24 часа по доноси от … глобен по Global Magnitski Act!

На 11 октомври се срещнах с Кирил Петков на неофициален диалог по негова покана. Попитах го, естествено, по какъв начин се е стигнало до ареста на Бойко Борисов, по какви обвинявания, по чии показания? И знаете ли какво ми отговори: на Васил Божков, на неговия водач и на портиера на Министерството на финансите. Да, тъкмо по този начин. Това е най-зловещият случай на унижение на българската правосъдна система в най-новата история на България.

А конгресменът Уорън Дейвидсън, за който въобще не съм чувала в миналото да е идвал в България, който неглижира снежните стихии, предизвикали гибелта на американски жители – в родната му страна и в родния му щат Охайо – с цел да изпрати донос, подаден му от София и Париж, за какво не се поинтересува от връзките на някогашния български министър председател Кирил Петков, на някогашния български вицепремиер и министър на финансите Асен Василев и на някогашния български вътрешен министър Бойко Рашков с някогашния български
хазартен необут Васил Божков, глобен по Global Magnitski Act.

Защо разказите на Васил Божков бяха задоволителни, с цел да провокират арестите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, оповестени след това от българския съд за противозаконни?

Защо дясната ръка на Асен Василев, Румен Спецов, живеещ в Дубай, разгласи, че данъчната проверка на Делян Пеевски е приключила изцяло безпроблемно за него? Гражданско съдружие “Боец ” изиска оставката на Румен Спецов с възгласи: “Пеевски още веднъж е недостижим ”! “Обявен е за най-чистия човек в страната след проверка, завършила на 28.11.2021 година, т.е. траяла 6 месеца след оповестяването на 02.06.2021 година на глобите по закона “Магнитски ”.

Как Министерството на финансите, което управлява следствията за глобените по листата “Магнитски ”, свърши работата си по времето на министър Асен Василев?

Защо Бойко Рашков назначи за собствен началник-кабинет Елена Фичерова- Караиванова, основател на партията на Васил Божков-Черепа, член на Изпълнителния съвет и претендент за народен представител от “Българско лято ”? Как тя беше позволена до тайните на Министерство на вътрешните работи при ръководството на кабинета “Петков ”?

Кога Кирил Петков ще изясни чатовете си с Калин Едрев, който предлага неизгодни покупко-продажби с оръжейна продукция на ВМЗ на тогавашния министър председател, чийто телефон е бил хакнат от 31-годишния хакер Механджийски, от Благоевград, който пък приема инструкции от Черепа от Дубай? Аз открих Калин Едрев посредством приложението BOTIM в Дубай, където той се подвизава, водейки първокласен метод на живот, за коментар, само че той като разбра коя съм, бързо ми затвори. За него ми обясниха, че предлага услугите си като медиатор сред глобени по “Магнитски ” и американски адвокатски адвокатски фирми и по подобен мотив е търсил връзка с Васил Божков.

… Да оповестя на Кирил Петков и “Продължаваме смяната ” – новаци и дилетанти в политиката, че тази банална форма на information laundering не е непозната в България, ни минимум. Някой написа донос в София, изпраща го на медии или политици в чужбина, след това се базира на тях като авторитетни източници. И подвига звук до небесата.

Най-фрапантният образец за местна демонстрация на information laundering беше оня абсурден случай по време на кабинета “Орешарски ”, когато претендиращият да играе ролята на тежката артилерия на финансовата публицистика в България – вестник “Капитал ” на олигарха Иво Прокопиев, наставник на “Да, България ” и на Кирил Петков, цитира … форума на BG-Mamma за проблеми на ПИБ, които по-сетне обществено се подеха и се тиражираха, предизвиквайки разтърсвания в банката и във финансовата система на страната.

Мен персонално ме разсмиват шушуканията на “жълтите павета ” и обществените мнения, появяващи се час-по-час у нас, кой ще бъде посочен в нова серия от описи по Global Magnitski Act. Най-често това се клюкарства за Бойко Борисов, в този момент се заприказва и за Иван Гешев. Тъпо е, да ви кажа. Системата не работи по този начин. Аз съм първата журналистка, показала на българската аудитория Бил Браудър, някогашен американски вложител в Русия, а понастоящем правозащитник, живеещ в Лондон, поради който преди години арестуват данъчния юрист Сергей Магнитски, който умира в пандиза, а на негово име е назван закона “Магнитски ”, признат от доста малко страни по света. Накратко: някой би трябвало да подаде иск против персона, нарушаваща правата на индивида, ощетяваща стопанската система, играеща роля в корупционни покупко-продажби – през адвокатска адвокатска фирма – искът се преглежда от сенатски комисии, минава през Държавния департамент и се подписва от президента на Съединени американски щати. Global Magnitski Act не се търгува.

Всъщност, конгресмен Уорън Дейвидсън написа писмо до министъра на финансите, тъй като работа OFAC към Министерството на финансите на Съединени американски щати, управлява използването на глобите за посочените по листата “Магнитски ”. Получава се едно огромно нищо, защото България не е приела закона “Магнитски ” и никой не може да бъде глобен у нас посредством финансови принадлежности, тъй като няма по кой закон. Асен Василев най-добре знае това. Но се прави на убита лисица. Да напомня: Върховният административен съд разгласи за оскъдни дейностите на служебния кабинет от лятото на 2021 година, който сформира описи на лица и компании, свързани със глобените по листата “Магнитски ”.

Като изтрезнеете малко от запоите по Коледа, може и да осъзнаете, че отново ще се изложите – като клетите Христо и Надежда.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР