Сондата “Паркър на НАСА продължава да чупи рекорди, откакто изследва

...
Сондата “Паркър на НАСА продължава да чупи рекорди, откакто изследва
Коментари Харесай

Сондата “Паркър” на НАСА продължава да чупи рекорди

Сондата “Паркър ” на НАСА продължава да чупи върхове, откогато изследва Слънцето, ставайки най-бързия основан от индивида обект, летял в миналото, заяви “Бизнес инсайдър ”.

По време на 17-ото си близко прекосяване край нашата звезда “Паркър ” се приближи на рекордните 7,26 милиона километра от повърхността й. Това е най-близкото разстояние до Слънцето, на което се е намирал до момента галактическият уред.

С приближаването на сондата “Паркър ” до Слънцето скоростта й се усилва

При най-близкото си доближаване галактическият уред е развил скорост от 635 266 километра в час, ставайки най-бързият обект, основан от индивида.

Скоростта на доближаване е 180 пъти по-голяма от тази на най-бързия пилотиран аероплан, летял в миналото – SR-71 “Блекбърд ”. Въпреки забележителната си скорост той съумя да доближи “едва ” 3540 километра в час.

За сондата “Паркър ” това е ежедневие

Космическият уред може да направи почти 15 обиколки на Земята единствено за час. Може и да прекоси цялата дължина на Индия от 3214 километра за по-малко от половин минута.

“Паркър ” усъвършенства личния си връх за скорост три години откакто сложи предходния, който беше 586 863 километра в час.

През идващите години скоростта на сондата ще се усилва още

До 2025 година тя ще се движи с почти 690 000 километра в час. Това подхожда на към 0,064 % от скоростта на светлината.

На 24-ата си и последна обиколка сондата “Паркър ” се чака да се приближи задоволително близо, с цел да се “потопи ” в Слънцето. Дотогава сондата ще продължи да събира скъпи данни за нашата централна звезда.

“Паркър ”  беше изстрелян през август 2018 година, с цел да изследва слънчевата корона. Регион, който е по-горещ от фотосферата или “повърхността ” на звездата.

Още вести четете в категория Живот.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР