Сондата Нови хоризонти“ може да бъде използвана за търсене на

...
Сондата Нови хоризонти“ може да бъде използвана за търсене на
Коментари Харесай

„Нови хоризонти“ ще търси Планетата Х

Сондата „ Нови хоризонти “ може да бъде употребена за търсене на планети и планетоиди зад орбитата на Нептун, предлага италианският астрофизик Лоренцо Йорио (Lorenzo Iorio). Работата на откривателя е оповестена в arXiv.org.

Космическата станция „ Нови хоризонти “ е снабдена с радиоспектрометъра REX (Radio Science Experiment). REX съставлява блок с двуметрова антена, предопределен за сондиране на атмосферата на Плутон и премерване на междинната температура на повърхността на Плутон и Харон по активност на радиосигнала от Земята.

Лоренцо Йорио счита, че инструментът може да употребен също за следене на транснептунови обекти, измежду които може да има и планети и планетоиди.

Големите транснептунови обекти ще оказват гравитационно въздействие върху траекторията на придвижване на „ Нови хоризонти “. Благодарение на инструмента REX траекторията на апарата може да се мери с акуратност до 10 метра.

Според изчисленията на учения сондата може да открие каменен планетоид с размерите на Земята, намиращ се на 100–200 астрономически единици. Също сондата може да открие обект с размерите на Юпитер на разстояние 10 000-20 000 астрономически единици. Но за откриването на транснептунов обект належащо изискване е точният режим на стабилизация на апарата, който изисква по-голям разход на гориво от елементарния режим, счита астрофизикът.

Той отбелязва също, че има възможност за разкриване на Планетата Х по нейното електромагнитно лъчение във забележимия или инфрачервения диапазон. Но апаратът ще бъде усложнен да получи изображения на такива далечни обекти с техниката, с която е екипиран.

Сега „ Нови хоризонти “ се движи към обекта 2014 MU – метеорит от пояса на Кайпер. Астероидът беше определен за проучване след прелитането на сондата около Нептун през юли 2015 година. Сближаването с метеорита е планувано за януари 2019 година.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР