Сондата Бепи Коломбо откри полярни сияния на Меркурий - една

...
Сондата Бепи Коломбо откри полярни сияния на Меркурий - една
Коментари Харесай

Сондата Бепи Коломбо откри полярни сияния на Меркурий

Сондата " Бепи Коломбо " откри полярни сияния на Меркурий - една от минимум проучените планети в Слънчевата система, заяви уеб сайтът Спейс.

По-рано се смяташе, че това събитие е невероятно, защото Меркурий е съвсем изцяло лишен от атмосфера и магнитосфера.

Учени от Института по астрофизика и  планетни проучвания проучиха данните от сондата и откриха, че относително нискоенергийните електрони, които нормално зареждат полярните сияния, могат да се ускорят в зоните на зората на Меркурий и по-късно да се натрупват по линиите на магнитното поле от тъмната страна. Тъй като атмосферата на Меркурий е необикновено разредена спрямо тази на Земята, тези електрони не попадат във въздуха, а удрят повърхността, създавайки рентгенови полярни сияния.

Данни за полярни сияния преди този момент са открити на други планети в Слънчевата система. Учените допускат, че механизмът за пораждане на това събитие може да е повсеместен, макар забележителните разлики сред небесните тела, написа Българска телеграфна агенция. Основният източник на заредени частици е слънчевият вятър. Той основава полярните сияния на Нептун и Уран. Но има и изключения - полярните сияния на Юпитер се зареждат най-вече от електрони от вулканично дейната луна Йо. 

На Земята полярните сияния се получават, когато потоци от високоскоростни частици от Слънцето, известни като безоблачен вятър, се блъскат в магнитосферата на нашия свят - обвивката от електрически заредени частици, уловени от магнитното поле на планетата. Силата на магнитното поле на Меркурий обаче е едвам един % от земното. 

Мисия " Бепи Коломбо " на Европейската галактическа организация (ЕКА) и японската Агенция за проучване на галактическото пространство беше изстреляна  през 2018 година Космическият уред направи първото си от шест прелитания на Меркурий през 2021 година, второто през юни 2022 година, а третото през юни тази година. Планирано е да застане на орбита над планетата през 2025 година Целта му е проучване на произхода на Слънчевата система посредством изследване на състава, геофизиката и атмосферата на Меркурий.

Откритията са оповестени в Nature Communications.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР