Спортен служител отстранен за непотизъм, след като болезнено бавно атлет завърши последен в състезанието на 100 метра

...
Сомалийски спортен служител беше отстранен за непотизъм в сряда, след
Коментари Харесай

Сомалийски спортен служител беше отстранен за непотизъм в сряда, след като вирусно видео показа очевидно начинаещ бегач, който прескача финалната линия на последно място на международно състезание.

Видеото, което се разпространи широко в сряда, показва Насро Абукар Али, който се състезава в третия манш от първия кръг на състезанието на 100 метра за жени на Летните световни университетски игри на Международната университетска спортна федерация (FISU) в Китай.

Али тръгва бавно от блоковете, докато другите бегачи се втурват напред и бързо изчезва далеч зад групата, преди да се затича към финалната линия и да завърши с малък скок.

Тя финишира за 21.81 секунди – повече от 8 секунди по-бавно от предпоследната състезателка и повече от 10 секунди зад победителката в манша.

Видеото незабавно предизвика вълни в социалните медии, предизвиквайки подигравки, недоверие, а у някои и гняв.

„Отчайващо е да станем свидетели на такова некомпетентно правителство. Как биха могли да изберат необучено момиче, което да представлява Сомалия в бягането?“ един човек написа в Twitter, сега известен като X, в публикация с повече от 47 милиона харесвания. „Това е наистина шокиращо и се отразява зле на страната ни в международен план.“

В сряда Министерството на младежта и спорта на Сомалия съобщи, че е отстранило Хадиджо Аден Дахир, председател на Сомалийската федерация по лека атлетика. Твърди се, че Дахир е участвал в „актове на злоупотреба с власт, непотизъм и оклеветяване на името на нацията на международната арена“, в писмо, адресирано до Сомалийския национален олимпийски комитет и туитнато от министерството.

Сомалийският министър на младежта и спорта Мохамед Баре Мохамуд каза, че Али не е „спортен човек, нито бегач“. Според Forbes, Мохамуд по-рано се е „извинил“ за инцидента във видеоклип във Facebook. „Това, което се случи днес, не е представително за сомалийския народ“, каза той на сомалийски, съобщи Forbes.

Въпреки че в писмото му се споменава непотизъм, не е установена пряка връзка между Дахир и Али.

Във вторник Асоциацията на сомалийските университети заяви в изявление, че не е изпратила бегачи на събитието.

 Мая Хоук, Александър Скарсгард и Зоуи Кравиц Мая Хоук, Александър Скарсгард и Зоуи Кравиц

В писмото от сряда Министерството на младежта и спорта заяви, че разследване е установило, че няма „регистрирана сомалийска университетска спортна асоциация“, без да уточни асоциацията и нейната роля в състезанието.

В писмото се добавя, че министерството възнамерява да „заведе правни действия както срещу председателя на Федерацията по лека атлетика на Сомалия, така и срещу лица, отговорни за фалшифициране на Сомалийската университетска спортна асоциация“.

CNN се свърза с Мохамуд за коментар чрез министерството на спорта на източноафриканската страна и с организаторите на събитието FISU, Сомалийския национален олимпийски комитет, Сомалийската федерация по лека атлетика и Световната атлетика.

Летните световни университетски игри продължават в Чънду, югозападен Китай.

Савана Стюарт, Сахил Куруп и Уейн Стърлинг от CNN допринесоха за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР