Солидарност в културата“ се нарича новата програма на Столична община,

...
Солидарност в културата“ се нарича новата програма на Столична община,
Коментари Харесай

Столична община стимулира финансово независими творци с програмата Солидарност в културата

Солидарност в културата “ се назовава новата стратегия на Столична община, която планува финансова поддръжка за създателите и културните пространства в София. Предложението е на ръководителите на групите на ГЕРБ Малина Едрева, „ Българска социалистическа партия за България “ Калоян Паргов и „ Патриоти за София “  Карлос Контрера, както и на общинските съветници от ГЕРБ Силвия Христова, Ботьо Ботев и Георги Георгиев.
Програмата дава опция на самостоятелни създатели да осъществят и показват онлайн планове през месеците май и юни, за което ще получат финансиране в размер на 1000 лева . Второто направление в програмата е насочено към екипи, които ръководят частни културни пространства. Финансовата поддръжка за тях ще е в размер до 10 000 лева Първоначалният бюджет на програмата е от 150 000лв, към които ще бъде добавена и спомагателна сума от възнагражденията на членовете на надзорните препоръки и препоръките за ръководство на СУСОПФ, СОАПИ и Гаранционен фонд за дребни и междинни предприятия за интервала на изключителното състояние.
Целият развой по предаване и утвърждение на плановете ще се случва онлайн . Сред условията, на които би трябвало да дават отговор самостоятелните създатели са да имат непрекъснат или сегашен адрес в София минимум 6 месеца преди оповестяването на изключителното състояние и да са творили минимум 1 година в града. Хората, менажиращи културни пространства би трябвало да имат контракт за наем на пространството, назначени чиновници на трудов контракт, да имат анулирани събития за интервала на изключителното състояние, както и да са били бенефициенти или сътрудници по планове, финансирани по стратегиите на Столична община през последните две години. Антикризисната мярка, ориентирана към един от най-засегнатите от изключителното състояние браншове, се прави на база европейския опит и планува бързи, олекотени и гъвкави процедури, с цел да се отговори на потребностите на бранша.
За да бъде обезпечена поддръжката за утвърдените планове от Столична стратегия „ Култура “ и Календар на културните събития на Следствен отдел към окръжна прокуратура се оферират спомагателни условия. Културните оператори, спечелили планове по тези стратегии, които не са съумели да ги осъществят поради оповестеното изключително състояние, ще имат опция в двуседмичен период да предложат промени в тях. Допуска се осъществяване на събитията на нови дати през втората половина на годината или адаптиране на културния артикул за показване онлайн. Ще бъдат приети и разноските по неосъществени планове, направени преди оповестяването на изключителното състояние, при положение, че те не могат да бъдат възобновени. Като спомагателна поддръжка се усилва и процентът за административни разноски по плановете от 10 на 25% в границите на към този момент отпуснатите средства. Заради изключителното състояние и рестриктивните мерки в целия свят се стопира осъществяването на втора сесия в направление „ Мобилност “, само че третата се чака да бъде извършена.
Предложенията ще бъдат гласувани на изключителното съвещание на общинския съвет идната седмица и имат поддръжката на групите на ГЕРБ-СДС, „ Патриоти за София “ и „ Българска социалистическа партия за България “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР