Соларен панел от празни кенчета от бира Програмистът и математик

...
Соларен панел от празни кенчета от бира Програмистът и математик
Коментари Харесай

Соларен панел от празни кенчета от бира – страхотна идея

Соларен панел от празни кенчета от бира

Програмистът и математик Дарко на 39 години, вярвате или не, напправил слънчев панел от кенчета от бира, който покачва температурата на външния въздух по специфичен метод, от минус 5 до плюс 52 – когато същият въздух навлиза в дома.

Панелът е дребен, тъй като става въпрос за опит и няма задоволително мощ, с цел да загрее изцяло стаята, само че Дарко твърди, че това знамение в действителност работи, тъй че концепцията е феновете на бирата да употребяват рационално празните кенчета.

„ Миналата зима проучвах в Интернет за вероятни различни способи за отопление. Попаднах на доста разнообразни хрумвания и тази притегли вниманието ми, тъй като ми се стори най-простата от всички. Купих плоскости, стиропор за изолираност, багра, силикон.

Проектът ми лиши няколко месеца, с цел да го сглобя вярно. Преди началото на зимата инсталирах тази плоча на южната стена на къщата, тъй като слънчевите лъчи са най-силни тук, споделя този изобретателен занаятчия.

Отоплителната система с кенчета работи по този начин, че студеният въздух навлиза през отвора на панела и в добре изолираната система се нагрява от слънчевите лъчи в кутиите. Въздухът естествено се движи нагоре и навлиза в къщата през кухия отвор в стената.

„ Първо направих рамка от плоскостите с размери метър на метър. Така направената квадратна рамка изолирах с 3 см. стиропор и я опазих с черно фолио и направих легло за кенчетата, което също боядисах в черно. Така се гълтам по-добре слънчевата топлота. Панелът има 11 кенчета на 4 реда, което значи общо 44.

Не коства скъпо, защото най-скъпият нужен материал е плексигласът, който се слага за отбрана. Той се слага начело, тъй че топлият въздух от системата да не се губи. Не считам кенчетата, тъй че цялата тази система ми коства към 60 евро, без труда – споделя Дарко.

Този дребен панел не може да стопли цялата къща, само че е доста потребен за в допълнение отопление.

„ Направих премерване на 31 декември. Тогава температурата на открито беше минус пет, а в стаята влизаше топъл въздух с температура 51,8 градуса.

Вижте още: Тиквеното масло лекува простата и намалява холестерола

Единственият минус е, че отоплението работи единствено когато денят е безоблачен – изяснява програмистът, който е цялостен с хрумвания.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР