Софийският районен съд отхвърли пет иска по гражданско дело на

...
Софийският районен съд отхвърли пет иска по гражданско дело на
Коментари Харесай

Съдът отхвърли 5 иска срещу бившия здравен министър Костадин Ангелов, свързани с COVID-19

Софийският областен съд отхвърли пет желае по гражданско дело на Българския хелзинкски комитет (БХК) против Министерски съвет и Костадин Ангелов , в качеството му на министър на опазването на здравето, по отношение на имунизацията за COVID-19. Решението, което е постановено на 7 ноември, предстои на обжалване пред Софийски градски съд. Делото беше заведено през 2021 година

Единият иск на БХК е да бъде открито, че приемането на Националния проект за имунизиране против COVID-19 в Република България на 07.12.2020 година, в който възрастните хора на и над 65-годишна възраст и лицата с съпътстващи хронични болести са сложени като група с невисок приоритет, съставлява нарушаване на възбраната за директна дискриминация във връзка с тях по признаците „ възраст “ и „ увреждане “. Съдът е отхвърлил и желае за непряка дискриминация посредством така наречен „ зелени коридори “ за имунизиране.

Другият отритнат иск е, че Ангелов е направил директна дискриминация по признаци „ възраст “ и „ увреждане “, като не е приоритизирал възрастните хора на и над 65-годишна възраст и лицата с съпътстващи хронични болести, както и че е направил непряка дискриминация.

Последният отритнат иск е за наказание на ответника Министерски съвет на Република България да прекрати нарушаването, като промени Националния проект за имунизиране против COVID-19 в Република България, приоритизирайки възрастните хора на и над 65-годишна възраст и лицата с съпътстващи хронични болести, както и да се въздържа от по-нататъшни нарушавания.

Никога и по никакъв метод не бих си разрешил да дискриминирам която и да е било група от популацията за сметка на друга, написа в профила си във фейсбук Костадин Ангелов, във връзка решението на съда. Той добавя, че като доктор има вяра, че всеки човек е скъп, а всеки човешки живот е скъп.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР