Софийският районен съд отхвърли искове на Българския хелзинкски комитет (БХК)

...
Софийският районен съд отхвърли искове на Българския хелзинкски комитет (БХК)
Коментари Харесай

Съдът поряза БХК по Covid дело срещу Костадин Ангелов

Софийският областен съд отхвърли искове на Българския хелзинкски комитет (БХК) против Министерския съвет и някогашния министър на опазването на здравето Костадин Ангелов (ГЕРБ) за дискриминация против възрастните и хронично болните във възприетата от страната имуниционна тактика против Covid-19.

Решението, което е постановено на 7 ноември, не е дефинитивно и предстои на обжалване пред Софийски градски съд.

Единият от исковете е за това, че възрастните хора на и над 65-годишна възраст и хората с съпътстващи хронични болести бяха сложени по-назад в първичния имунизационен проект.

Според БХК това съставлява нарушаване на възбраната за директна дискриминация по признаците " възраст “ и " увреждане “.

Той, обаче е отритнат като безпочвен дружно с желае за непряка дискриминация посредством така наречен " зелени коридори “ за имунизиране.

Другият отритнат иск е, че Ангелов е направил директна дискриминация по признаци " възраст “ и " увреждане “, като не е приоритизирал възрастните хора на и над 65-годишна възраст и лицата с съпътстващи хронични болести, както и че е направил непряка дискриминация.

Последният отритнат иск е за наказание на ответника Министерски съвет да прекрати нарушаването, като промени Националния проект за имунизиране против Covid-19, приоритизирайки възрастните хора и тези с съпътстващи хронични болести.

В претекстовете си съдът показва, че през първата седмица след въвеждането на така наречен " зелени коридори “ броят на имунизираните под и над 60-годишна възраст не се разграничава значително, от което следва извод, че посредством въвеждането не е бил стеснен достъпът на възрастните хора до ваксини.

Съдът намира, че паралелното имунизиране в интервала от 19.02.2021 година до 17.05.2021 година на лица от целевите групи на Фази І – V и всички други искащи има законна цел – да се обезпечи оптимално оползотворяване на наличните количества ваксини на фона на общоизвестното събитие за лимитирани доставки на имунизациите и отвращение на голям брой лица от целевите групи в приоритизираните етапи да се имунизират в първите месеци на имунизационната акция.

Според съда възприетият от държавното управление метод дава отговор и на рекомендациите на Европейската комисия за предприемане на характерни тактики за някои групи от популацията като младежите.

" Никога и по никакъв метод не бих си разрешил да дискриминирам която и да е било група от популацията за сметка на друга ", написа в профила си във фейсбук Костадин Ангелов, във връзка решението на съда. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР