Софийският районен съд обяви за незаконен ареста на медийната съветничка

...
Софийският районен съд обяви за незаконен ареста на медийната съветничка
Коментари Харесай

Софийският районен съд: Арестът на Севделина Арнаудова е незаконен

Софийският областен съд разгласи за противозаконен ареста на медийната съветничка на Бойко Борисов - Севделина Арнаудова.

Тя беше арестувана дружно с водача на ГЕРБ Бойко Борисов и някогашния финансов министър Владислав Горанов, напомня Българска национална телевизия.

Според правосъдния състав няма доказателства, които да сочат, че Арнаудова има каквото и да е отношение към закононарушението, което се проверява. Няма посочени и обстоятелства и условия, които да обосновават задържането.

В хода на следствието не са събрани спомагателни доказателства, които за водят към извод за възможна съпричастност на Севделина Арнаудова към осъществяването на закононарушение.

Това е трети правосъден състав, който преценя, че арестите на 18 март на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова са противозаконни заради липса на доказателства за осъществени закононарушения.

През април Софийският областен съд анулира заповедта за задържане на водача на ГЕРБ Бойко Борисов и осъди Министерство на вътрешните работи да му заплати 310 лв. разноски по делото.

В претекстовете на Софийския областен съд се показва, че доказателствата против Борисов, довели до задържането му, са " смислово неразбираеми ", а заповедта за арест е " необразована ". Освен това по следствието трима очевидци са разпитани едвам след задържането на Борисов.

Експремиерът посрещна новината с реакция във Фейсбук.

" Благодаря на българския съд. Няма никой над закона! ", написа Борисов.

На 17 март Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова бяха арестувани за 24 часа в ареста, а на идващия ден бяха освободени без да им бъдат повдигани обвинявания.

Съдебният състав отбелязва, че заповедта за задържането на Бойко Борисов е издадена от способен орган и че единствено служител на реда може да издаде заповед за 24-часово задържане, даже в случаите в които може да се допусна, че следствието би трябвало да се води от следовател, само че счита заповедта за противозаконна, тъй като преди всичко тя не е стимулирана. На второ място съдът намира, че няма безусловно никакви доказателства Борисов да е направил закононарушение.

Според съда не е имало нито едно доказателство за съпричастност на някогашния министър председател с разследваното изнудване.

От заповедта за задържане на Групово дело „ Национална полиция” не ставало ясно и какви са основанията за арест.

В решението на съда написа, че в заповедта на Министерство на вътрешните работи е изписано неясно даже и законовото съображение за задържането. „ Посоченият текст съставлява необразована и смислово неразбираема частична интерпретация на законовия текст на член 213а, алинея 1 от Наказателен кодекс. Не излиза наяве какви са осъществените противоправни действия, не излиза наяве против кого е осъществено, нито по кое време, къде и по какъв начин”, написа в решението на съда.

За показанията на премиера Кирил Петков, съдът разгласи, че „ не е показал по никакъв метод, че е бил очевидец на осъществяване на закононарушение или, че знае съответни обстоятелства, които да са относими към осъществено закононарушение от жалбоподателя Борисов.”

Съдът проучва в детайли доказателствата, събрани в следствието и споделя, че има изказвания на Васил Божков, които не е ясно по какъв метод са събрани. Според съда нито едно от останалите доказателства, в това число и свидетелски показания на чиновници на Васил Божков, не удостоверяват, че Божков е давал пари и че е бил изнудван от Бойко Борисов. Поради тази причина, съгласно съда, няма никакви доказателства Борисов да е направил закононарушение и никакво съображение той да бъде арестуван, даже за 24 часа.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР