Софийският градски съд (СГС) наложи пробация за срок от шест

...
Софийският градски съд (СГС) наложи пробация за срок от шест
Коментари Харесай

Прокурор, опитала да спаси съпруга си и лъжесвидетелствала в негова полза, получи 6 месеца пробация

Софийският градски съд (СГС) наложи пробация за период от шест месеца по отношение на обвинителя Румяна Желева от окръжната прокуратура в Добрич за това, че е употребила служебното си състояние и e лъжесвидетелствала, с цел да избави от следствие брачна половинка си, осведоми " Правен свят ". Присъдата не е дефинитивна и предстои на обжалване и митинг.

Съдът реши, че поради многочислените смекчаващи виновността на магистрата условия, всякакво наказване отнемане от независимост е прекомерно тежко и ѝ наложи пробация за период от 6 месеца, т.е. Желева ще би трябвало да се записва наложително по сегашен адрес и да се среща от време на време с пробационен чиновник в период от половин година.

Обвинителният акт бе импортиран през ноември 2016 година от антикорупционното звено за случай от 30 юни 2012 година Тогава брачният партньор ѝ Живко Желев бил спрян на пътя от катаджии, които го заподозрели, че кара пийнал. Автомобилът му лъкатушел по пътя, което направило усещане на служителите на реда, а откакто го спрели, открили, че водачът мощно лъха на алкохол. Той обаче отказал да бъде тестван на място, не показал и шофьорска брошура, а се обадил на брачната половинка си.

След това на място пристигнала прокурор Желева с документите на мъжа си. Тя се показала на служителите на реда, като им декларирала, че е прокурор и попитала дали може да направи нещо, с цел да няма последици за брачна половинка ѝ. След нейната поява обаче мъжът ѝ станал нападателен към служителите на реда, хванал единия за ръката и го блъснал с пестник в гръдния панер, като отправял закани с ликвидиране и обиди. Полицаите поискали подкрепление и на мястото пристигнал втори екип, след което мъжът бил арестуван и отведен в полицията.

По време на случая прокурор Желева обяснявала на униформените, че нямат право да задържат мъжа ѝ и им напомнила, че е прокурор.

За това тя беше приета за отговорна за потребление на служебното си състояние ,

с цел да набави незаконна полза за брачна половинка си - да бъде прекратена осъществяваната полицейска инспекция и да не бъде глобен за нарушаване по Закона за придвижване по пътищата.

За това обвиняване Наказателният кодекс планува до 3 години затвор.

В хода на следствието против брачна половинка на Желева за причиняване на лека телесна щета по хулигански подбуди на служител на реда, за отправяне на закана с ликвидиране и за безчинство, прокурорката била разпитана като очевидец по нейно категорично предпочитание. Според прокуратурата, в показанията си Желева е лъжесвидетелствала, за което обвиняване законът планува до 5 години затвор.

" Мъжът ми не е оказвал никаква опозиция на полицаите; Съпругът ми нищо не е направил. Твърдя, че в мое наличие не се е държал предизвикателно, с цел да го задържат. Като му занесох документите, повтаряше, че няма да даде кръвна проба. Тихо, добродушно и умерено го казваше; По-скоро провокативното държание беше от стана на служителя на реда и прочие ", са някои от изказванията на прокурор Желева,

поради която тя е приета за отговорна и за лъжесвидетелстване.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР