Софийският градски съд отложи за 5 април разпоредителното заседание по

...
Софийският градски съд отложи за 5 април разпоредителното заседание по
Коментари Харесай

Съдът отложи делото за хакването на НАП заради забавен обвинителен акт

Софийският градски съд отсрочи за 5 април разпоредителното съвещание по делото за изтеклите персонални данни от Национална агенция за приходите, след хакерска атака против институцията през 2019 година Тогава стана ясно, че от масивите на Националната организация за приходите са изтекли данните на над 6 милиона души, от които близо 2 милиона умряли.

Причината е, че дубликат от обвинителния акт е бил връчен на подсъдимия Кристиян Бойков преди по-малко от седем дни преди датата на съвещанието, заяви Българска телеграфна агенция. Другият обвиняем за случая е притежателят на " ТАД Груп " Иван Тодоров. Двамата получиха обвинявания за кибертероризъм. Търговският шеф на сдружението Георги Янков беше притеглен към наказателна отговорност за подбуждане към хакерската офанзива.





Янков обаче няма да се изправи пред съда. Досъдебното произвеждане против него беше прекъснато заради липса на доказателства. Стотици жители заведоха самостоятелни каузи против приходната организация поради нанесени вреди. Ако виновността на Тодоров и Бойков се потвърди в съда, ги заплашват от 5 до 15 години затвор.

Разследването в началото се водеше от профилираната прокуратура, то продължи четири години, преди да бъде импортиран обвинителният акт. След закриването на спецструктурите делото в този момент ще се гледа в Софийски градски съд. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР