Софийският градски съд осъди на 5 години лишаване от свобода

...
Софийският градски съд осъди на 5 години лишаване от свобода
Коментари Харесай

Подсъдим получи 5 години лишаване от свобода за притежание на над 300 кг. кокаин

Софийският градски съд осъди на 5 години отнемане от независимост и 20 хиляди лв. санкция Николай Петров, обвиняем за това, че е държал над 300 кг. кокаин, в апартамент в столичния кв. „ Студентски град “. 

Част от опиата беше открит на 24 май 2020 година при инцидентна инспекция на полицията в колата на подсъдимия. По това обвиняване обаче съдът оправда Петров, тъй като в обвинителния акт е посочено, че той е държал кокаина в колата си на въпросната дата за интервала от 17:25 ч. до 18:23 часа, което е невероятно, защото това е интервалът на претършуване на автомобила, а самият Петров е бил арестуван още в 12:25 ч. Това е единствената причина той да бъде оневинен по това обвиняване, стимулира се докладчикът по делото арбитър Тони Гетов. 

Тройният правосъден състав оправда и другия обвиняем Манол Николов, защото за него има единствено епизодични доказателства, че е обитавал в жилището, в който са открити опиатите, само че няма задоволително доказателства, че той е бил съизвършител на Петров. 

Делото се гледа по съкратената процедура. В обясненията си пред съда подсъдимият Николай Петров съобщи, че не е знаел, че придвижва и държи кокаин, а е мислил, че това са медицински добавки и материали. Работа му предложил човек, на който не сподели името от боязън за живота си. Въпросният мъж изискал да наеме апартамент, в който да се складират лекарства и след това да откри склад, където да се подготвят добавките и оттова да се пласират в аптечната мрежа. Подписали цивилен контракт и му заречен, че в случай че всичко е наред, ще стане трудов, съобщи БТВ. 

Нямах никаква визия, че това са опиати. Никога не съм разпространявал. Страхувам се за живота си и най-много за детето. Бях в невъзможност, приятелката беше бременна, а аз нямах пари. Извинявам се на вас и на цялата страна, че съм взел участие в това нищо, съобщи пред съда Николов. 

Другият обвиняем Манол Николов пък изясни, че е трябвало да бъде на интервенция в София и единствено краткотрайно е бил в този апартамент, без да знае какво се съхранява в него. 

В пледоарията си прокурорът изиска наказване покрай максимума, очакван в закона, което е 15 години, както и санкция още веднъж към горния размер от 20 000 лева. 

Представителят на държавното обвиняване посочи, че човек, който не знае, че прави противозаконна активност, не се нуждае от тайник в колата си и че поради рестриктивните мерки за пътешестване по време на пандемията от COVID-19, евентуално голямото количество кокаин е било за българския пазар. 

Присъдата не е дефинитивна и предстои на тъжба и митинг пред Апелативен съд – София.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР