Софийският автосалон се провежда на всеки две години, което обичайно

...
Софийският автосалон се провежда на всеки две години, което обичайно
Коментари Харесай

Мениджърите говорят

Софийският автосалон се организира на всеки две години, което всекидневно не е дълъг интервал за автомобилната промишленост, само че не и към днешна дата. От есента на 2017 година насам се случиха много неща в сектора.

Натискът върху дизеловите коли се ускорява, вкараха се нови правила за пресмятане на междинния разход на гориво, продажбите на нови коли в Европа, които изглеждаше, че ще порастват непрестанно, потеглиха надолу, електрическите автомобили стават все по-популярни и така нататък

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Това ни даде и мотив да попитаме хората от бизнеса с коли в България кои са най-важните промени и какво чакат от бъдещето.

ВЪПРОСИТЕКакво е положението на пазара на нови коли в страната? Променили се нещо от последния автосалон, извършен през 2017 годинаКой е най-впечатляващият експонат или технологията, употребена от някой от моделите, които показвате на автосалона?През идващите две години кои ще са най-интересните трендове в автомобилната промишленост? Кристина Манолова, шеф маркетинг и връзки в " Автомотор корпорация ": В международен мащаб се чака да продължи обединяването на автомобилни конструктори

1. Според данните от статистиката, която включва и колите, които се реекспортират, пазарът на нови коли в България нараства. Към края на 2018 година беше маркиран растеж от 10%, за жалост растежът към средата на актуалната година е към 6%. На пазара се следи нараснало търсене на бензинови мотори и усилване на интереса към електрически и хибридни коли, макар че покупката им у нас не се подтиква.

2. На Автомобилен салон София 2019 Citroen показва новия C5 Aircross SUV, който е вторият SUV модел в продуктовата гама на марката и се отличава с първокласния комфорт, който предлага за всички на борда. Моделът се предлага с новото патентовано окачване на Citroen, което филтрира и гълтам огромните деформации и дребните неравности по пътя. Друга иновация са седалките Advaced Comfort, които подсигуряват непрекъсната мекост без слягане и усъвършенствана поддръжка на тялото. Двигателите на моделите на автосалона са последно потомство и с отлични индикатори във връзка с успеваемост и изгодност. Citrоеn предлага и нова 8-степенна автоматизирана скоростна кутия, която също понижава разхода.

3. Едно от най-големите провокации, пред които се изправят конструкторите сега, е да покрият условията за равнищата на нездравословните излъчвания. За да избегнат санкциите, които ще бъдат съществени, производителите усъвършенстват съществуващите си моторни гами и залагат на разширение на предложенията си с хибридни и електрически коли във всички сегменти.

В международен мащаб в близко бъдеще се чака да продължи обединяването на автомобилни конструктори. Бъдещето на автомобилната промишленост е с изключение на електрифицирано и споделено, обвързвано, самостоятелно.

Костадин Грозданов, изпълнителен шеф на " Астреко холдинг " ( " Бултрако " АД): Ако се вкарат тласъци за нови коли, приходите за хазната ще се усилят

1. Миналата година бешe отлична за Honda, стартирахме и с нова марка - Mahindra. Статистиката за тази демонстрира закъснение на растежа за съвсем всички компании. Ако се вкарат тласъци за нови коли, както е в Румъния, приходите на държавната хазна ще се усилят.

2. Системата i-MMID на CR-V Hybrid. С нея хибридното задвижване употребява два електрически елемента и всеки от тях работи и като електромотор, и като генератор. Три са режимите – електрически, при тръгване и при ниска скорост, хибриден, при ускоряване, и бензинов, при висока скорост. При втурване по надолнище и при прекъсване i-MMD употребява непотребната сила за зареждане на батерията.

3. Електрификацията е заложена в програмата на всички производители. Колите стават по-умни. Реално системите, прилагани в самостоятелните модели, се употребяват в актуалното автомобилостроене. Типичен образец са асистентите в Honda Sensing, системата за сигурност, общоприета за всичките ни модели.

Милен Христов, Ауто Италия: Масовите коли стават действителна конкуренция на по-скъпите марки

1. В последните години пазарът на нови коли в България нараства очевидно, като една от основните аргументи считам, че е страхът от възбрана за потреблението на по-стари коли. Подобряващата се икономическа обстановка в страната и непрекъснатите нововъведения в схемите за лизинговане и наемане на коли са също незаобиколим фактор, който въздейства на пазара. Най-голяма гражданска война в последните години намирам в появяването на софтуерни компании, предоставящи кратковременен почасов наем и на българския пазар.

2. Най-впечатляващият експонат за мен е MASERATI GranТurismo - един от последните останали свръхавтомобили на пазара, разчитащи на мощен атмосферен бензинов мотор. Удивително е по какъв начин моделът продължава да бъде в крайник с модата, по този начин се раждат класиките. Революционното за българския пазар бе представянето на гаранция до 9 години или 300 000 км за марките Abarth, Alfa Romeo, Fiat и Fiat Professional, с което успяхме да станем освен пионер, само че и да реализираме новаторска услуга и стандарт за надеждност и качество. Това са коли - пример за досегаемост и надеждност.

3. Електрификацията е неминуем миг от бъдещето на автомобилизма и всеки производител към този момент се е насочил към основаването на напълно електрически транспортни средства. Вярвам обаче, че по-интересните трендове са нововъведенията в всеобщите коли и действителната конкуренция, която те стартират да основават на по-скъпите марки. Масовата поява на разкош в интериора и цялостния набор от екстри бледнеят пред техническите постижения, с които на пръв взор междинен клас коли съумяват да преборят върховите производители на спортни коли.

Виктор Мезан, изпълнителен шеф на " Балкан остарял мотърс ": В България понижава търсенето на дизелови коли

1. Макар и в много по-малки мащаби, както и с известно забавяне, пазарът на нови коли в България е отражение на водещите трендове в Европа. Наблюдаваме доста понижаване на предлагането и продажбите на дизелови коли за сметка на нараснал интерес към моделите с различно задвижване – електрически и хибридни елементи.

2. Без подозрение главният акцент на щанда на Mitsubishi Motors на тазгодишния автосалон ще бъде новият ASX, който ще направи премиерата си в България. Той има по-висока мощ, 4WD задвижване, автоматизирана скоростна кутия, както и новаторски системи за сигурност.

Най-впечатляващ от софтуерна позиция обаче сигурно е плъгин хибридният Outlander PHEV със своя нов 2.4-литров бензинов мотор, два електромотора и батерия.

3. За Mitsubishi Motors предстоят години на съществено възобновяване на гамата, основано на направените към този момент вложения в платформи, създадени взаимно с останалите членове на алианса Renault-Nissan-Mitsubishi. Всеки от тях ще се предлага с електрическо и/или хибридно задвижване. Автомобилите с различно задвижване от ден на ден навлизат и на нашия пазар. Екологично чистите, по-безопасни и в огромна степен самостоятелни транспортни средства се трансфораха в задача №1.

Александър Миланов, BMW Group България: Идват преходни години по повод развиването на различните задвижващи системи

1. Дългосрочната наклонност на напредък на реализацията на нови коли в България ще се резервира, само че през последното тримесечие на 2018 година и при започване на 2019 година в някои сегменти и за някои участници на пазара бе маркиран спад. Реализацията на нови коли несъмнено е функционалност на икономическия напредък и възстановяване на благосъстоянието в България, само че върху нея се отразяват и краткотрайни промени в общите настройки и настроения, отразяващи тренда на икономическо развиване. В България капацитетът за напредък на автомобилният пазар и нуждата от възобновяване на автомобилният парк са извънредно високи и това предопределя позитивната вероятност.

2. На Автомобилен салон София 2019 BMW Group ще покаже необятен набор от нови артикули като: BMW Серия 1, BMW Серия 3, обновеното BMW Серия 7, нови модели от фамилията на BMW Серия 8 и, несъмнено, BMW X7. На щанда на MINI ще се види обновеното MINI John Cooper Works Clubman. В нашата експозиция ще бъдат включени както коли с електрическо и хибридно задвижване, по този начин и дизелови и бензинови коли от високия общностен клас.

3. Следващите няколко години ще бъдат преходни във връзка с развиването на различни задвижващи системи и рационализиране на моторите с вътрешно горене. Все по-ярко се откроява наклонност към нови, по-гъвкави форми на прилагане на подвижност, в това число разнообразни форми на шерване и лизинг. Все по-големиа смисъла, опциите и приложението на системите за съгласуваност и подкрепяне на лидера.

Стоян Бодльов, шеф продажби DR: Наблюдава се нараснало търсене на бензинови мотори

1. Според данните от статистиката, която включва и колите, които се реекспортират, пазарът на нови коли в България нараства. Към края на 2018 година беше маркиран растеж 10% в продажбите спрямо миналата година, когато се организира и последният авто салон. За страдание растежът, регистриран към средата на актуалната година, е към 6%. На пазара се следи нараснало търсене на бензинови мотори, както и такива с различни горива (пропан-бутан и метан) и усилване на интереса към електрически коли.

2. Моделът DR3 e с най-впечатляващата визия, съчетаваща неповторима спортна линия с софтуерни нововъведения като автомобилните приложения Apple Car Play за IOS и mirroring за Android. Моделът DR6 e флагманът на марката, във вид 1.5 бензинов или пропан-бутан турбодвигател, гарантиращ оптимално съответствие сред динамичност и разход на гориво. Автомобилът е със серийно най-високо равнище на съоръжение.

3. Световната автомобилна промишленост е изправена пред условията за екологията на планетата. Бъдещето принадлежи на електрическите коли. Ето за какво DR към този момент е създал такава технология и е осъществил прототипи, които употребяват новаторски литиево-йонни акумулатори, които са доста по-ефективни. Въпреки това DR смята, че пазарът на коли към момента не е подготвен за прекосяване към изцяло електрически коли. DR предлага палитра от двугоривни мотори бензин/пропан-бутан и бензин/метан с невисок разход на гориво и излъчвания на CO2, които дават отговор на условията на подвижност и запазване на околна среда.

Юлиян Чебишев, изпълнителен шеф на " Индустриал комерс ": Всички са в очакване на новите електрически автомобили

1. Въпреки слабия пазар на нови коли в страната спрямо останалите страни в Европа има засилен интерес към новите технологии за задвижване и по-точно електрическите автомобили. За миналите две години пазарът на електрически автомобили има непрекъснат растеж. Инфраструктурата на зарядни станции също се развива доста добре.

2. Hyundai IONIQ е първият в света автомобил с три типа електифицирани задвижвания - hybrid, plug-in hybrid и electric. Благодарение на своята градивна идея IONIQ има имидж на най-екологичната кола в международен мащаб. Допълвайки на гамата коли с различно задвижване, Hyundai показва и KONA hybrid - първият SUV представител в гамата на марката с различно задвижване.

3. За България това е тематика, която би трябвало да се спряга доста по-често. Възможностите за развиване на автомобилната промишленост са доста, тя сама по себе си се чака да върви единствено нагоре. Всички са в очакване на новите електрически автомобили и новите софтуерни решения.

Васил Кочагов, търговски шеф в " Киа моторс България ": Най-интересните новости в бъдеще ще са свързани с електрификацията

1. Пазарът през 2019 година претърпява интервал на промяна по отношение на предходните години и към този момент не се следи напредък с сходни темпове, както до момента. Очакванията ни са, че през тази година ще задържим равнището на продажбите от предходната и общо на българския пазар ще бъдат осъществени към 44 000 автомобила. Основните аргументи за това са навлизането на новите европейски регулации във връзка с разхода на гориво и изместването на търсенето към по-екологични коли от вида хибрид, плъгин хибрид и електрически, за които в България към момента няма построена инфраструктура. Липсата на държавни регулации и тласъци също оказва въздействие.

2. Без съмнение най-впечатляващият ни експонат ще е новият XCEED – ново потомство кросоувър с очебийно състезателен дизайн и европейска визия. Нещо повече, 18 см клиренс прави автомобила един от най-проходимите в класа си. В допълнение моделът се предлага с невижданата 7-годишна гаранция на КИА, която е гаранция за високо качество и е неведнъж потвърдена от изследванията за качество и надеждност на JD Power.

3. Несъмнено най-интересните новости през идващите години ще са свързани с настъпващата електрификация в автопарка като резултат от измененията в законодателството на Европейския съюз. Все повече производители пускат нови електрически модели, а КИА като пионер в тази област с изключение на двата към този момент наложени модела eSoul и eNiro в идващите години към екогамата ще добави и състезателен кросоувър с 4x4 задвижване и пробег от над 500 км.

Георгиос Папаконстантину, общоприет управител на МИРКАТ ООД: Бъдещето е на самостоятелно ръководство, цифровата съгласуваност и електрическото задвижване

1. В последните години пазарът на нови коли в България е релативно постоянен. Продажбите означават лек растеж. Данните за общия авто пазар, с които работим, не са изцяло съответни, за това може да сме 100% сигурни единствено в пазарните разбори за SUZUKI, а те демонстрират, че през 2018 година имаме растеж на продажбите ни към крайни клиенти от над 18% по отношение на 2017 година

2. Безспорно най-впечатляващият модел е JIMNY. Ултракомпактният SUV модел, който във връзка с своите офроуд благоприятни условия е без аналог на пазара. Да не забравяме, че моделът бе разгласен за международен градски автомобил за 2019 година По отношение на технологиите можем да се похвалим с два модела, които са оборудвани с хибридна технология – именитият градски хечбек SWIFT и ултракомпактният SUV IGNIS. Закупуването на автомобил с тази технология значи доста понижаване на разноските за гориво.

3. И през идващите две години автомобилната промишленост ще продължава да се вълнува от самостоятелно ръководство, цифрова съгласуваност и електрическо задвижване, като фокусът ще остане върху сигурността и опазването на околната среда. С неспокойствие споделяме, че за SUZUKI бъдещето е към този момент тук. Очакват ни две извънредно динамични и забавни години, защото огромната промяна на марката към екологично чистите коли влиза в своята основна фаза. В края на 2020 – началото на 2021 година японският производител ще ни показа и първия си plug-in хибрид модел.

Лъчезар Георгиев, Порше БГ, бранд управител, Audi: Определящи за промишлеността ще бъдат повишаващите се екологични условия

1. В момента формалните данни демонстрират, че пазарът на коли е постоянен. През 2017 и 2018 година той означи забележителен растеж. Тази година растежът е в размер на 2%, само че към момента е рано да се създадат изводи дали това е наклонност или просто моментно положение. Последната година беше белязана от въвеждането на новата процедура за хомологация на коли WLTP. Тя докара до краткотрайни закъснения в предлагането на някои модели и съответни мотори. Това дава отражение в общата статистика на продажбите.

2. Със сигурност най-впечатляващият и най-емблематичният модел на щанда е напълно електрическият SUV Audi е-tron, който се предлага от тази година. Моделът не прави никакви взаимни отстъпки с упованията за комфорт и функционалност. Audi e-tron e първият напълно електрически модел на марката с непрестанно задвижване на четирите колела quattro. Разполага с по един електрически мотор за предния и задния мост. Мощността е 408 к.с., а пробегът надвишава 400 км. Уникална е опцията да бъде зареждан на свръхмощна станция – до 150 киловата, което доста понижава времето за зареждане.

3. През идващите години определящи за автомобилната промишленост ще бъдат повишаващите се екологични условия и обвързваните с това промени. По-строгите ограничавания на излъчванията ще доведат до повишението на вложенията в електромобилността. Марката Audi възнамерява въвеждането на 30 електрически модела до 2025, от които 20 напълно електрически. Повишаващите се упования на клиентите за гъвкаво обслужване ще се отразят и на модела за дистрибуция и сервизно обслужване на колите. С две думи, през последните пет години автомобилният отрасъл се промени в измеренията, в които се промени през предходните 20 години, и Audi ще бъде една от марките, която ще дефинира стандартите на бъдещето.

Нестор Несторов, Порше БГ, бранд управител Volkswagen: Салонът ще бъде огледало на последните трендове в световен мащаб

1. Наблюдаваме позитивна наклонност на пазара на нови коли. Въпреки рестрикциите и провокациите при множеството производители през последните две години, свързани с все по-строгите правила за нездравословни излъчвания, непрекъснатият пазарен растеж е реалност. Обяснението може да се търси в икономическата обстановка и държанието на потребителите. За от ден на ден клиенти удобните фактори за покупка на нов автомобил – нови технологии, конкурентни цени, ниски лихвени равнища, все по-дълги гаранционни интервали и други, изместват фокуса от рискови покупко-продажби за използвани коли без потвърдена история. Смятам, че автомобилният салон в София ще бъде огледало на последните трендове в световен мащаб - SUV тренд и електрически автомобили от ново потомство. Но дано не отписваме толкоз бързо високоефективните бензинови и дизелови мотори, които дълго ще преобладават пазара ни.

2. Нашата цел е да покажем колите, които вълнуват хората най-силно сега. Както загатнах, известността на SUV колите е по-висока от всеки път и на щанда на Volkswagen ще бъде цялата SUV гама, която се радва на голям интерес. С голям интерес се чака и премиерата в България на една от иконите на марката ни – актуализирания Volkswagen Passat.

3. На прага сме на най-големия преход в автомобилната промишленост, откогато тя съществува. Става дума за прехода от стандартно задвижване към електричество. Именно през идващите две години ще бъдат показани огромен брой високотехнологични електрически автомобили от ново потомство, които ще бъдат по-достъпни от настоящите ценови равнища и по-гъвкави във връзка с пробег и варианти за зареждане.

Д-р Васил Баров, президент на Ratola Corp: Пазарът на нови коли у нас продължава да е изкуствено стеснен

1. Поради обърнатата данъчна пирамида, поощряваща вноса на остарели коли, пазарът на нови коли у нас продължава да е изкуствено стеснен. При новорегистрираните транспортни средства съотношението нови/употребявани е в пъти в интерес на последните, като делът на най-неекологичните, на възраст над 15 години, е недопустимо висок. Необходими са ограничения за модернизиране на автопарка, само че плануваните в тази тенденция промени не бяха осъществени.

2. Представяме, за пръв път, напълно новия " Корандо ", модел 2020 година с високо равнище на комфорт и ултрамодерни технологии, само че и със мощен SUV ген.

3. Очаквам развиване в направленията екология, сигурност и съгласуваност.

Емил Гърнев, общоприет управител Renault и Dacia за България: Забелязваме смяна в държанието на част от корпоративните клиенти

1. Пазарът забавя темповете на растеж, които означи последните няколко години. Забелязваме смяна в държанието на част от корпоративните клиенти, които възнамеряват обновяването на автопарковете си след разбор на развиването на икономическата обстановка и локалните избори. За страдание две години по-късно не престават да липсват начинания за стимулиране на продажбите на нови коли. Можем да заимстваме положителни практики от другите европейски страни. В прилежаща Румъния да вземем за пример има по две акции годишно с паричен бонус при покупка на нов автомобил.

2. Всички коли на щанда на Renault са министър председатели за 2019 година, а четири от тях ще бъдат показани за първи път пред необятната аудитория.Това са Renault CLIO, наследникът на най-продаваният френски автомобил в международен мащаб, новото 100% електрическо Renault ZOE, новото Renault CAPTUR, което надгражда предлагането ни в този клас, и новото Renault MEGANE R.S. - най-бързият автомобил с предно предаване.

3. Тенденция, която виждаме в автомобилната промишленост, е вложението в насърчаване на решения за рационализиране на свързаната и самостоятелна подвижност на бъдещето. В Renault това се показва с трите концептуални модела, които представихме през 2018 година – EZ-GO, нашата визия за споделена подвижност, EZ-PRO, самостоятелен автомобил за куриерски услуги, и EZ-ULTIMO, визията ни за първокласно споделено пътешестване при поискване. От изключителна значимост ще бъде да се фокусираме над обвързваните услуги. До края на годината ще можем да отговорим на тази потребност с помощта на MY Renault - приложение, което разрешава да се наблюдават разнообразни индикатори на автомобила.

Ролф-Юрген Заерле, изпълнителен шеф на " Силвър остарял ": Услугите, свързани с автомобила, стават все по-популярни

1. Пазарът на нови коли в България има лек растеж и наклонността моделите от SUV сегмента да са най-желани се затвърждава. Интересното е, че хората търсят все по-силни преживявания и спортните коли несъмнено стават доста мечтан избор. Разбира се, за две години автомобилният свят доста се промени. Все повече клиенти се интересуват от хибриди и коли с различен метод на зареждане. Търсят се също по този начин и съвременни форми на подвижност като car sharing. Не на последно място услугите, свързани с автомобила, стават все по-популярни. Ние се гордеем с интелигентното приложение Mercedes me, което дава опция на притежателя да ревизира настройките на автомобила, неговото положение и местонахождение, както и може да известява определен оторизиран сервиз за неизправности и идни механически обслужвания.

2. Интелигентната система за задвижване на четирите колела е една от основните технологии за нас и ще бъде показана в два от моделите на щанда ни – GT 4Door Coupé и GLE 450.

3. Автономното шофиране, все по-усъвършенствани системи за сигурност и споделената подвижност са тематиките, които ще вълнуват автомобилната промишленост в идващите няколко години, а Mercedes-Benz ще продължи да бъде водач в основаването на новаторски решения, отговарящи на новите трендове.

Надя Божкова, изпълнителен шеф " Търговска активност " на " София Франс Ауто ": Съотношението нови/употребявани коли ни отрежда последните места в Европа

1. През последните две години на българския авто пазар се появиха нови марки, хибридите и електрическите коли навлизат все по-уверено, споделените услуги към този момент за факт. Динамиката на автомобилния пазар към момента не се движи с темповете на Европа и прилежащите ни страни. Въпреки растежа по отношение на миналогодишните продажби броят на записаните нови коли на глава от популацията у нас е измежду най-ниските в Европа. Съотношението нови/употребявани коли ни отрежда последните места в класациите.

2. Представяме две марки – PEUGEOT, чийто вносител сме към този момент близо 27 години, и френската премиум марка в групата на PSA – DS Automobiles. PEUGEOT минава решително в ерата на енергийния преход. Новият PEUGEOT 208, който демонстрираме премиерно за България, предлага още от момента на неговото лансиране електрическа версия. Премиера прави и системата за нощно виждане Night Vision в PEUGEOT 508 и 508 SW, която употребява инфрачервена камера.

DS 7 CROSSBACK E-TENSE 4x4 е първият 4x4 plug-in хибрид на PSA. Премиум SUV, който комбинира електрифицирана мощ от 300 конски сили със задвижване на четирите колела.

3. До 2025 година PEUGEOT ще електрифицира цялата си моделна гама. Удоволствието и страстта при шофиране не престават да бъдат във фокуса на новото електрифицирано преживяване зад кормилото. Системите за сигурност и самостоятелност, присъщи за моделите от високия клас, намират все по-широко приложение в всеобщите коли. PEUGEOT гледа решително към бъдещето, в което предстоят вълнуващи прекарвания.

Владимир Димитров, районен управител за България на Subaru: Пазарният дял на SUV моделите нараства

1. През последните години пазарът на нови коли показваше условен растеж. Но нашите упования за 2019 година са по-предпазливи. Като трендове в последните години може да отбележим възходящ интерес към коли с различни задвижвания, водещите продажби на бензиновите коли, все по-голям пазарен дял на SUV моделите.

2. На автомобилния салон Subaru показва две значими новости - новия модел Forester и e-Boxer технологията. Петото потомство Forester, обичайно най-продаваният модел на Subaru в Европа, съчетава полезностите на Subaru, доверието в марката, нови технологии и задвижване e-BOXER. Моделът предлага изключителна динамичност, великолепно пътно държание и непоклатимост, усъвършенствани функционалности за сигурност, по-добро ръководство и комфорт. Е-Boxer e новата задвижваща система на Subaru, съчетаваща подпомагащ електрически мотор и типичните за Subaru бензинов Boxer мотор и симетричното задвижване на всички колела. Е-Boxer предлага още по-нисък център на тежестта и по-добър баланс на систематизиране на масите на автомобила, обезпечава по-добра успеваемост и дружелюбно ръководство с присъщата за Subaru сигурност.

3. Все по-голямата значителност на екологичността. По-силното нахлуване на електрическите технологии при новите коли. Свързаните с това промени в настройките на потребителите.

Вайос Доцикас, шеф на " Тойота Балканс " ЕООД: Интересът се измества по-сериозно към бензинови и хибридни коли

1. За наслада пазарът на нови коли в България в последните години пораства с позитивен ритъм, което приказва и за все по-добра икономическа конюнктура. С навлизането на новата европейската регулация за премерване разхода на гориво и количествата CO2 излъчвания WLTP ползата се измества по-сериозно към бензинови и хибридни коли, а при нас делът на хибридите е над 40%. Toyota 21 години гради хибридното преживяване, реализирайки над 12 милиона хибридни автомобила в международен мащаб.

2. Имаме няколко впечатляващи премиерни модела, които посетителите на автомобилния салон в столицата ще могат да видят на щанда ни. Сред тях са последното седмо потомство на именитата Corolla, показано с Corolla хечбек, Corolla седан и Corolla Touring Sports, петото потомство на емблематичния RAV4, европейската премиера на първокласния седан Camry, а от страна на премиум марката Lexus – изцяло новият стилен кросоувър UX и първокласният бизнес седан ES. Тази година демонстрираме и второто потомство на Prius Plug-in хибрид, моделът, който е учредител на този вид различно задвижване, осъществено в всеобщо произвеждане.

3. На идващия автосалон още веднъж ще си приказваме извънредно доста за електрификацията на колите и занапред Toyota и Lexus ще разкриват от ден на ден от визията си за стабилно развиване. Друга огромна тематика ще е свързаността – на автомобила с други устройства, свързаността сред обособените транспортни средства, свързаността и през погледа на умните градове. Най-вълнуващи ще са обаче решенията за подвижност. В тази посока занапред ще следим изключителни решения.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР