Софийската света митрополия се противопостави на проекта на италианския архитект

...
Софийската света митрополия се противопостави на проекта на италианския архитект
Коментари Харесай

Църквата се обяви срещу футуристичния проект за пл."Св.Неделя"

Софийската света митрополия се опълчи на плана на италианския проектант Фуксас за площад " Св. Неделя ", на който се намира и църквата " Св.Неделя ". Това заяви Българска национална телевизия и споделя, че храмът смята, че спечелилият общинския конкурс план е прекомерно футуристичен, и че ще се наложат реконструкции в Софийската света митрополия. И настоява да участва в бъдещи разисквания по плана.

От храм " Св.Неделя "  твърдят, че с новия тип на площада ще се прекъсне естественият църковен живот. Няма да има достъп на коли - да вземем за пример колата на патриарха, коли за спешна помощ, коли, които возят майки и бебета. Вторият проблем бил, че ще се затвори входът на Митрополията откъм площада и патриархът, който живее там, ще би трябвало да влиза откъм ул. " Калоян ". Това пък щяло да докара до реорганизация на Митрополията и срутване на част от стената ѝ, която е културна полезност.

Да изрази мнението на Митрополията беше претрупан отец Кирил Попов от църквата " Св.Неделя ". Общината пък разпореди плана да отбрани един от членовете на журито в състезанието арх. Ясен Кьосев. 

На площад " Св. Неделя " има три значими здания, свързани с историята и сегашното на Българската православна черква. Това са църквата " Св. Неделя ", Софийската света митрополия и Богословският факултет. По мнението на Митрополията, планът на арх. Фуксас не е взел поради това значимо събитие и е прекомерно футуристичен.

" Едни стъклени навеси, които да събират дъждовна вода и да бъдат резервоари за фонтаните, настрана да събират слънчева сила и да можеш да си зареждаш телефона, това ли е най-важното за центъра на столицата ни? ", пита отец Кирил Попов.

" Тези осветителни тела са един флирт с тематиката за енергоефективността. Мисля, че духовната честност е съвместима с високата технологичност ", дава отговор пък арх. Явор Кьосев.

Отец Кирил е засегнат, че по проект естакадата пред църквата ще бъде отстранена. А тя служи за литийни шествия и за минаване на коли по нея. Според плана, счита той, към този момент никакви коли няма да могат да стопират към храма, даже коли за спешна помощ или пожарни, или автомобилът на патриарха. 

" В този план, както се показва, църквата става един тип музей, могат единствено да влизат пешеходци вътре. Проектът не нарушава църковния живот, а той го прекъсва ", прибавя отецът.

Арх. Явор Кьосев обаче отвърна, че естакадата остава. " Това е, съгласно мен, неразбирателство, което идва от широкопубликуваната тримерна визуализация, съвсем зенитна ", прибавя той.

Промените засягат и Софийската света митрополия. По планът входът към нея ще бъде затворен и патриархът и митрополитите ще би трябвало да влизат откъм улица " Калоян ".

" Предлага се да се избие оградата към ул. " Калоян ", което е безумство. Една ограда, която е неповторима ", твърди отец Кирил.

И на това изказване проектант Кьосев дава отговор негативно: Не би се одобрил никога план, който планува продупчване, пренасяне, разбъркване и т.н. Проектът не e приключен и към момента има опция за промени. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР