Софийската районна прокуратура се самосезира във връзка с публикациии на

...
Софийската районна прокуратура се самосезира във връзка с публикациии на
Коментари Харесай

Прокуратурата и МВР проверяват заплахите към Атанас Чобанов и Борис Бонев

Софийската районна прокуратура се самосезира по отношение на публикациии на журналиста Атанас Чобанов и столичния общински консултант Борис Бонев от " Спаси София ", че по отношение на тях е отправена опасност, оповестиха от държавното обвиняване.

 Борис Бонев: Получих информация от службите за опасност за живота ми Виж още

Ще бъдат осъществени персонални инспекции по двата случая, а Чобанов и Бонев ще бъдат призовани за снемане на пояснения.

На 8 януари общинският консултант Борис Бонев от " Спаси София " написа във Facebook, че предния ден е получил информация от българските служби за непосредствена опасност за живота му, която е доказана и от задграничните партньорски служби.



Ден по-късно журналистът Атанас Чобанов също заяви в обществените мрежи, че е получил сигнал за опасност по отношение на него. Вчера той написа, че Във връзка с получения от непознато държавно управление сигнал за опасност, не чакам от нашите служби да го пазят.



А Борис Бонев видя учудващо подобие в опасност към Чобанов и него.

" Мутрите очевидно са се засилили ", написа той и опредили като " това съмнително наподобява на предизвестията направени към мен ".

От СГП показват, че досега държавното обвиняване не е било известено от институциите за отправените закани към Бонев и Чобанов. Оттам допълват, че към този момент са изпратени писма до Министерство на вътрешните работи, Главна дирекция " Борба с проведената престъпност " - Министерство на вътрешните работи, Главна дирекция " Национална полиция ", Столична дирекция на вътрешните работи, Държавна организация " Разузнаване ", ДАНС и до Служба " Военно разузнаване " с запитване дали имат информация за отправените закани и, в случай че имат такава, какви ограничения са били подхванати за отбраната им.

След осъществяване на инспекция прокурорът по случая ще реши дали има задоволително данни за осъществено закононарушение от общ темперамент, в случай че такива са налице, ще бъде формирано досъдебно произвеждане.

Междувременно от Министерство на вътрешните работи оповестиха, че към този момент са подхванали нужните законови дейности и работят за изясняване на случаите за закани против публицист и общински консултант. Оттам допълват, че информацията към Чобанов и Бонев е била подадена от различен източник.

Последва и реакция от Чобанов във връзка декларираната от прокуратурата инспекция по неговия случай.

" При чудодейното инцидентно систематизиране преписката се е паднала на прокурор Иво Боев, за който се знае, че е прекратил една от преписките за полицейското принуждение по време на митингите предходната година. За " премия " той е станал част от така наречен спецекип в Софийска районна прокуратура. Тъй като съм свикан да дам сведения, ще го направя най-любезно, само че ще бъда сбит. Сведения на прокуратурата ще дам, само че след оставката на Гешев и персонално на идващия основен прокурор, откакто се убедя в неговия интегритет. Дотогава разгадавам да ме пазят непознати служби ", написа Чобанов във фейсбук през днешния ден.



 Заплашиха с нахлуване журналиста Атанас Чобанов Виж още

Журналистът реагира и на изказването през днешния ден на Движение за права и свободи , че ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ и депутатите Йордан Цонев и Делян Пеевски ще сезират ДАНС с искане за инспекция на тиражираните в медиите изказвания на журналиста Атанас Чобанов, че е бил под непосредствена опасност, за която същият по негови думи е бил предизвестен от публично лице на непознато държавно управление.

" Въпреки че както журналистът Чобанов, по този начин и уеб страниците " Биволъ " и " Бърд.бг " нееднократно са разпространявали операции и тенденциозни внушения по адрес на Движение за права и свободи и на депутати от партията, с което напълно са се сложили в услуга на подмолния кръг " Капитал " и обслужват неговите и на медийния олигарх Иво Прокопиев бизнес и политически ползи, от Движение за права и свободи считаме, че свободата на словото и неприкосновеността на публицистите при упражняването на тяхната специалност са от първостепенно значение за всяко демократично общество и би трябвало да бъдат обезпечени, заради което, всеки случай на опасност (ако такава в действителност е налице), към който и да е публицист, би трябвало да бъде приоритет на правоохранителните органи с всички процесуални благоприятни условия за инспекция и следствие и с цялата суровост на закона ", написа в известието на Движение за права и свободи.

" Сезирането на ДАНС от мафиотската организация под прикритие на политическа партия Движение за права и свободи е доказателство, че поръчката против мен идва от първия ред в Народното събрание. По същия метод тези бандити внесоха законопроект против златните паспорти, откакто Пеевски беше посочен от Съединени американски щати, че търгува с поданство ", написа в отговор Чобанов.



Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР