Софийската градска прокуратура (СГП) разпитва бившата манекенка Ивайла Бакалова и

...
Софийската градска прокуратура (СГП) разпитва бившата манекенка Ивайла Бакалова и
Коментари Харесай

Прокуратурата разпитва Ивайла Бакалова и Валентин Златев за Барселонагейт

Софийската градска прокуратура (СГП) разпитва някогашната манекенка Ивайла Бакалова и някогашният общоприет шеф на “Лукойл ” Валентин Златев по следствието, известно като “Барселонагейт ”. То е е обвързвано, която е обект на инспекция за възможна скица за пране на пари, по която испанските управляващи подозират връзка с някогашния министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов .

Първа в прокуратурата дойде Ивайла Бакалова, която сподели пред публицисти, че има информация по случая.

“Мисля, че знам задоволително, както и други хора знаят задоволително, само че ги е боязън да приказват ”, сподели Бакалова преди разпита.

Тя сподели, че до момента прокуратурата е “спала, само че най-сетне се е събудила ” по случая.

Проверката по случая с къщата в Барселона стартира преди три години, само че досега нямаше резултат. Това се промени през последните седмици, откакто кандидатката за министър председател от ГЕРБ Мария Габриел сподели, че в случай че бъде определена ще изиска оставката на Иван Гешев като основен прокурор. Ден по-късно шестима членове на Висшия правосъден съвет (ВСС) внесоха предложение за освобождение на Гешев. След това основният прокурор упрекна Борисов в интервенция в кадровите решения в правосъдната система и с член на Висш съдебен съвет, който се показва като “емисар ” и споделя, че “Бойко ” е разпоредил да се изиска отстраняването на Гешев.

Малко по-късно Бойко Борисов по следствието за къщата в Барселона, му имунитет, а в сряда разпитва и очевидци по случая.

Ивайла Бакалова е в изявление през Антикорупционния фонд (АКФ), че през 2019 година е помогнала на Борислава Йовчева - дамата, за която се твърди, че е имала връзка с Бойко Борисов и е обитателка на къщата в Барселона.

Директорът на АКФ и публицист Бойко Станкушев пред Нова телевизия, че Бакалова е “ключов очевидец ” по случая.

Другият разпитан по случая в сряда беше някогашният шеф на “Лукойл ” в България Валентин Златев . Според “Булевард България ” той е обвързван със случая посредством собствен чиновник и доближен - Александър Чаушев, който е съсобственик на компанията Numin Invest SL, която през 2013 година купува първокласната къща в Барселона за прилагане от някогашната манекенка Борислава Йовчева и фамилията ѝ.

Пред публицисти в сряда Златев сподели, че няма какво да каже по случая, само че ще влезе и ще чуе какво ще го питат прокурорите.

“Бях поканен да дам отговори като очевидец по едно още веднъж нашумяло дело. Отговорих в границите на своята осведоменост и подготвеност. Надявам се да съм бил потребен ”, сподели Златев разпита.

Във вторник Софийската градска прокуратура заяви, че по случая “Барселонагейт ” има доказателства за осъществено от Борисов закононарушение - пране на пари. Според държавното обвиняване от събраните доказателства “може да се стигне до извода, че някогашният министър-председател е дал на трети лица добити вследствие на осъществено закононарушение средства за закупуването и наемането на недвижими парцели в чужбина ”.

Прокуратурата изиска имунитета на Бойко Борисов като народен представител, с цел да може да продължи следствието против него. В сряда той сподели, че няма да се откаже от имунитета си и отхвърли да има парцел в Барселона.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР