Софийската градска прокуратура (СГП) повдигна обвинения на строителния предприемач Велико

...
Софийската градска прокуратура (СГП) повдигна обвинения на строителния предприемач Велико
Коментари Харесай

Прокуратурата повдигна обвинение за изнудване на Велико Желев

Софийската градска прокуратура (СГП) повдигна обвинявания на строителния бизнесмен Велико Желев.

Той е притеглен като обвинен за това, че на 24.02.2023 година в гр. София, е направил опит да принуди посредством мощ Б. А. да поеме имуществено обвързване от 68 000 лв. посредством сключване на записи на заповеди и разходни ордери. Деянието е съпроводено с причиняване на лека телесна щета, като на пострадалия са нанесени удари в региона на лицето и тялото. Насилието е осъществено от повече от две лица, оповестява прокуратурата, представена от Българска национална телевизия.
 
На 7 март в СГП са получени материали по досъдебно произвеждане на Софийската районна прокуратура по отношение на вероятно осъществено закононарушение – изнудване, осъществено от повече от две лица (по член 214, алинея 2, т. 1 по отношение на член 213а, алинея 2, т. 4 от НК). Наблюдаващият прокурор е приел по подготвеност досъдебното произвеждане. След разбор на събраните към сегашния миг доказателства, има учредения да се счита, че е осъществено закононарушение, прецизират от прокуратурата.
 
Обвиняемият Велико Желев е задържан за 72 часа. Утре (8 март) ще бъде осъществена преценка за внасяне на иск в Софийския градски съд за непрекъснатото му задържане.
 
Разследването по случая продължава, като следва събиране и инспекция на доказателствата.
Премълчават ли се обстоятелства от следствието?

Прокуратурата би трябвало да търси връзка сред инспекциите на автомагистрала " Хемус " и производството формирано за насила против Велико Желев. Това съобщи служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, представен от Българска телеграфна агенция.

" При една от инспекциите на лотовете 5, 7, 8 и 9 на автомагистрала " Хемус " бе открито, че има предплатено заплащане за малко над 48 млн. лв. за сдружението, за което приказваме и в този момент ", сподели министърът.

По думите му, това през днешния ден е било спестено от прокуратурата.

" Не е неприятно тя да търси връзка сред двете производства. В края на декември предходната година ГДБОП са предали материали на прокуратурата. Оттук насетне за мен е значимо да се види дали има връзка със обстановката, която в този момент се огласи и формираното произвеждане за насила и предплатеното заплащане от малко над 48 млн. лв. във връзка с един от лотовете на " Хемус ", сподели Демерджиев.

Министърът съобщи, че в случай че има такава връзка, прокуратурата би трябвало да изясни каква е тъкмо и да осведоми обществеността.

" Очаквам прокуратурата да извърши всички нужни дейности по всички производства, касаещи " Хемус ", и освен по тях. Общественото внимание тук е изключително огромно и чакам прокуратурата да си свърши работата ", добави Демерджиев.

Той разяснява, че по производството за насила от страна на Желев е открито, че има обичай човек и прикани прокуратурата би трябвало да изясни при какви условия се е случило това.

" Доколкото ми е известно този човек е дал показания. Събрани са и други материали. Работата на прокуратурата е да каже какво е бил принуждаван този човек да прави. Доста нищожна е информацията, която се сервира през днешния ден. Когато има насила, обикновено е да се каже в какво се е изразила тази насила. Знаете, че доста обилно се оповестяват някои производства с елементи. Тук най-малко да се даде съществена информация ", сподели Демерджиев.

Кой е Велико Желев

Велико Желев е бил консултант на двама министри на районното развиване и благоустройството - на Валентин Церовски от 2002 до 2005 година и на Асен Гагаузов, демонстрира информация на Българска телеграфна агенция. През 2003 година за няколко месеца е бил шеф на Областното пътно ръководство във Варна. 

От 5 юли до 22 декември 2005 година Велико Желев е изпълнителен шеф е на Агенция „ Пътна инфраструктура “. От 2020 година той е притежател на някогашната централа на ДЗИ, която се намира на бул. „ Цар Освободител “ в София.

Велико Желев е притежател на редица строителни компании, най-голямата от които е „ Хидрострой “. Компанията е четвъртият максимален строител в страната с доходи за 2021 година он от 224 млн. лева През годините „ Хидрострой “ е взела участие в построяването на разнообразни обекти в България и чужбина. Сред тях са градежът на ПАВЕЦ „ Чаира “, промишленото водоснабдяване на АЕЦ „ Козлодуй “, язовири и пречиствателни станции. Има построени над 250 километра пътни и железопътни тунели и други хидротехнически обекти.

Заедно с добитото от Велико Желев през 2016 година сдружение „ Водстрой 98 “, което преименува на ВДХ. „ Хидрострой “ извършва строителството на Северната скоростна дъга на София  за над 150 млн. лева

През април 2021 година с финансиране по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014 – 2020 година от 40,5 милиона лв. компанията ВДХ стартира първият стадий от модернизацията на трамвайния път в София от Съдебната палата до трамвайно ухо „ Бъкстон “ по бул. „ Цар Борис III “. Обектът е пуснат в употреба в края на 2022 година, само че поради закъснение изпълнителят – ВДХ, е санкциониран с 900 000 лева

През декември 2022 година сдружението стартира работа по втория стадий в сектора сред бул. „ Никола Петков “ и ул. „ Райска градина “.

Фирми, свързани с Велико Желев, извършват и строителството на обходния път на Бургас към Слънчев бряг със средства от държавния бюджет. Пътят с дължина от 4.7 км коства 57 млн. лева с Данък добавена стойност. Изпълнител е „ Пътстрой Бургас “ ЕООД. Изграждането му стартира през януари 2021 година и според подписания контракт е трябвало да завърши през лятото на 2022 година, само че досега не е приключен.

През февруари 2023 година АПИ изплаща дължимите суми на компании на Велико Желев, свързани с построяването на  автомагистрала „ Хемус “, като групата на „ Хидрострой “ получава най-вече от изплатените средства.

На сдруженията от групата за изплатени над 107 млн. лева, като фирмите имат контракти за поддържане на пътищата в областите Варна, Габрово, Разград, Шумен, Хасково, Софийска област, автомагистрала „ Марица “. Това са „ Хидрострой “, „ Пътни градежи - Велико Търново “ и „ Пътстрой Бургас “, „ Пътни градежи - Велико Търново “ в която съсобственици са Велико Желев и братята Иванови – притежатели на „ Пътинженерингстрой-Т “ и “Пътинженеринг “, получава през февруари 18 млн. лева за изпълени контракти за районите на Габрово и Велико Търново.

Изграждането на тунела под Шипка за 350 млн. лева се извършва също от компании, свързани с Велико Желев - компаниите „ Пътинженерингстрой-Т “, „ Пътни градежи - Велико Търново “ и„ Хидрострой “. „ Пътинженерингстрой-Т “ взе участие в обединяване за построяването на сектор от автомагистралата сред Русе и Бяла за 876, 5 млн. лева Двата обекта се построяват също с европейски средства по стратегия „ Транспорт “ 2021 - 2027 г.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР