Софийската градска прокуратура е започнала разследване за евентуалното използване на

...
Софийската градска прокуратура е започнала разследване за евентуалното използване на
Коментари Харесай

Прокуратурата разследва дали шпионският софтуер Пегас е използван у нас

Софийската градска прокуратура е почнала следствие за възможното потребление на израелския шпионски програмен продукт " Пегас " в България. Производството е за нелегално събиране на данни от осведомителна система. Не се загатва коя база данни се има поради. Обяснява се единствено, че може да е сбъднат достъп до данни " предопределени да обиден повече от една осведомителна система и настъпването на тежки последствия от това действие ".

За потреблението на " Пегас " в България има подозрения от предходната година. Досега обаче държавното обвиняване не показва интензивност по тази тематика. Едва в, че е почнала такава инспекция.

Действията на прокуратурата бяха коментирани от премиера Кирил Петков с удивление.

" Интересно за какво в този момент, толкоз месеци след първичната информация се сезира прокуратурата. Но в случай че има такова нерегламентирано потребление, аз съм първият човек, който би подкрепил цялостно следствие по случая ", съобщи той. Според него в ДАНС няма информация " Пегас " да е бил употребен у нас.

Софтуерът е създаден от израелска компания, която предходната годината се оказа в центъра на интернационален скандал. Журналистическо следствие сподели, че " Пегас " е нелегално употребен в най-малко 10 страни. Сред тях са Азербайджан, Бахрейн, Индия, Казахстан, Мексико, Мароко, Руанда, Саудитска Арабия, Обединените арабски. Подозира се, че може би е употребен и в Унгария.

Смята се, че сеофтуерът е по този начин създаден, че да включва камерата и микрофона на телефона без ползващият го да разбере. Така може да се събира голяма по размер информация и индивидът да бъде подслушван когато и да е.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР