Софийската градска прокуратура е внесла на 13 декември 2023 г.

...
Софийската градска прокуратура е внесла на 13 декември 2023 г.
Коментари Харесай

Почва делото за починалия полицай след катастрофа с бус с мигранти до София от 2022 г.

Софийската градска прокуратура е внесла на 13 декември 2023 година в съда обвинителен акт за три закононарушения по отношение на 2022 година сред бус с незаконни мигранти и полицейски автомобил на Околовръстния път на София.

Шофьорът на буса с букви Н. Л. е притеглен като обвинен за три закононарушения, оповестиха от държавното обвиняване.

Вечерта на 21 ноември 2022 година вечерта той управлявал автомобил " Рено Трафик ", благосъстоятелност на комерсиално сдружение, под въздействието разнообразни типове опиати - метамфетамин, амфетамин, метадон, морфин и кодеин. Освен това все още мъжът бил и недееспособен лидер на моторно транспортно средство.

В първите часове на 22 ноември 2022 година той спрял на завой на път наоколо до село Първенец в област Ямбол, където качил в автомобила дванадесет мигранти - 10 от Сирия и двама от Йемен, като един от тях бил под 16-годишна възраст. След като качил мигрантите в автомобила, той потеглил в посока София. За транспорта мъжът тряябвало да получи по към 4500 евро на човек.

Рано сутринта на Автомагистрала " Тракия " след мотел " Ихтиман " в посока София бил ситуиран полицейски автопатрул с двама чиновници на реда. Мъжът споделил на мигрантите да се наведат, с цел да не се виждат. За да не бъде видян и спрян, той карал паралелно на товарен автомобил - ТИР. Полицаите обаче видели автомобила на обвинения, подали звуков и светлинен сигнал и защото обвиненият не спрял, а дори нараснал скоростта, те го последвали. При преследването обвиненият ускорявал скоростта на придвижване и навлизал непрестанно в другите пътни ленти. За да избяга от патрулката, карал с висока скорост и в спешната лента. Той се движел със приблизително към 140 км/ч, като тук-там достигал към 180 км/ч.

В това време различен чиновник на реда се намирал на Автомагистрала " Тракия " в региона на хотел " Черна котка " ( " Църна маца " ). Той чул в полицейския радиоефир разпореждане да се спре цялото придвижване по Автомагистрала " Тракия " към София. В осъществяване на нареждането служителят на реда излязъл на пътното платно и подал със стоп-палка сигнал за прекъсване на колите в трите ленти, като всички транспортни средства спрели. Полаят се насочил към спешната лента, където застанал по средата и още веднъж подал сигнал за прекъсване на придвижването със стоп палката. В този миг забелязал движещия се в спешната лента с висока скорост автомобил на обвинения, преследван от патрулка с включени светлинен и звуков сигнал. Бусът с мигрантите въобще не намалявал скоростта си и служителят на реда се отдръпнал настрана, с цел да не бъде прегазен. Бусът траял към Околовръстния път на София, следван от полицейския автопатрул.

Същевременно трима чиновници на Столична дирекция на вътрешните работи пътували с полицейски автомобил марка " Рено Мастер ". Те спрели до мантинелата, разделяща изхода от Автомагистрала " Тракия " и Околовръстното, като паркирали от страната на Околовръстния път с пуснати светлинни сигнали. Когато чули, че доближава преследваният бус, двама от чиновниците на реда незабавно слезли от автомобила, а каралият служител на реда с букви К. П. подхванал маневра, като леко изместил полицейския бус по този начин, че да се вижда по-добре, без да стъпва на платното за придвижване и без да пречи на придвижването. Независимо че бусът " Рено Мастер " се виждал гладко, обвиненият не понижил скоростта на управлявания от него автомобил " Рено Трафик " и се блъснал в полицейския бус. В разследване на удара служителят на реда К. П. получил тежка съчетана контузия и месец по-късно, макар напъните на лекарите, . При злополуката били породени и междинни телесни повреди на двама от незаконните мигранти.

При по този начин откритите съгласно наблюдаващия прокурор обстоятелства сресщу водача на буса с мигранти е повдигнато обвиняване за три закононарушения: за причиняване на гибелта на едно лице и междинни телесни повреди на две лица по несъобразителност при ръководство на моторно транспортно средство, като действието е осъществено след приложимост на наркотични субстанции и без нужната за ръководство на моторно транспортно средство дееспособност (чл. 343, алинея 4, вр. алинея 3, б. " б ", прочие 2, прочие 4 и прочие 6, вр. алинея 1, б. " б " и б. " в ", вр. член 342, алинея 1, прочие 3 НК); за това, че незаконно е попречил на органите на властта - полицейски чиновници, да изпълнят отговорностите си, като не се подчинил на подадените сигнали да спре за инспекция управлявания от него автомобил (престъпление по член 270, алинея 1, прочие 1 НК) и за това, че за да набави за себе си имотна полза незаконно е подпомагал чужденци да преминат и обитават в страната в нарушаване на закона, като действието е осъществено посредством потребление на моторно транспортно средство, във връзка с повече от едно лице, едно от които не е навършило 16-годинишна възраст (чл. 281, алинея 2, т. 1, т. 4 и т. 5, вр. алинея 1 НК).

Обвиняемият с признава за отговорен и изрича страдание за осъществените от него закононарушения.

Досъдебното произвеждане е формирано в изискванията на необходимост на 22 ноемвсри 2022 година Разследването е извършено от Национална следствена работа (НСлС) под управлението и надзора на проикуратурата. Обвиняемият е с мярка за неотклонение " задържане под стража " от 22 април 2023 година

Предстои насрочване на разпоредително съвещание по делото в Софийски градски съд.
 Критично остава положението на служителя на реда, ударен от бус с мигранти
Критично остава положението на служителя на реда, ударен от бус с мигранти

Той е в медикаментозна кома и на апаратна вентилация
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР