Софийската градска прокуратура е прекратила досъдебното производство, образувано по сигнала

...
Софийската градска прокуратура е прекратила досъдебното производство, образувано по сигнала
Коментари Харесай

Софийска прокуратура прекрати дело срещу Асен Василев по сигнал на Инса ойл

Софийската градска прокуратура е прекратила досъдебното произвеждане, формирано по сигнала от Георги Самуилов, шеф на " Инса ойл ", подаден до Иван Гешев, до момента в който той беше основен прокурор. Това обясниха от държавното обвиняване, написа

В средата на март м.г. " Инса ойл " разгласи, че ще сезира прокуратурата за " диалог на четири очи с неразбираем подтекст " с член на държавното управление, който се е състоял през януари. В прессъобщение от компанията показаха отвращение, че в свое изявление Асен Василев ги е показал като една от фирмите, които са били забъркани в основаването на суматоха измежду потребителите по отношение на цената на горивата в края на февруари.

За това, че Асен Василев, който по това време беше финансов министър, се проверява, се разбра на първо време от думите на вътрешния министър тогава Бойко Рашков. Главният прокурор е разпределил сигнала с изречението " да се образува досъдебно произвеждане ", като не оставя избор на наблюдаващия прокурор самичък да реши дали има данни за това, сподели още тогава Рашков. Тойпоказа делото против вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, формирано в спецпрокуратурата и посочи пред Би Ти Ви, че следствието се води за закононарушение по работа.

Разследването е формирано на 18 март. В него Самуилов твърди, че след среща на 5 януари 2022 година с представители на Българската петролна и газова асоциация, вицепремиерът Асен Василев изискал Самуилов да остане в кабинета му. Там му споделил да съобщи на Бойко Борисов и Делян Пеевски да се откажат от политиката и да си почиват. Самуилов твърди, че отказал. После против " Инса ойл " зачестили инспекциите от митническите управляващи, Национална агенция за приходите и Държавния запас.

По време на следствието, водено за длъжностно закононарушение, осъществено от министър, прокуратурата е открила, че в действителност " Инса ойл " е била обект на доста инспекции. Данъчни проверки били направени също и на Самуилов, както и на някогашната му брачна половинка. Нито една от проверките обаче не е открила нарушавания.

Асен Василев е разпитан по делото и отхвърля да е казвал думите, които Самуилов му приписва. Също по този начин в следствието въобще не е открито, че двамата са се срещнали на 5 януари. Поне в дневниците на финансовото министерство нямало такава диря. Тъй като и от " Легия антимафия " бил подаден сигнал за такава среща, за която знаел и президентският консултант Пламен Узунов, той също бил разпитан по делото, само че отрекъл да има такова нещо.

Дори да е имало такава среща и Василев да е споделил това, за което се оплаква Самуилов, това не е напън, приема наблюдаващият прокурор. Колкото до интензивните инспекции против " Инса ойл ", то те са правени в интервал на рецесия с горивата, освен това освен против " Инса ойл ", само че и против други търговски сдружения.

Прекратяването на следствието, което се е случило през август т.г., е ревизирано и доказано от Софийската апелативна прокуратура, споделиха още за " Сега " от държавното обвиняване.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР