Софийската апелативна прокуратура отмени постановление за отказ от образуване на

...
Софийската апелативна прокуратура отмени постановление за отказ от образуване на
Коментари Харесай

Прокуратурата разследва нарушения при строителството на Турски поток

Софийската апелативна прокуратура анулира разпореждане за отвод от формиране на досъдебно произвеждане за нарушавания при строителство на газопровод „ Турски поток “. Това оповестиха от пресцентъра на прокуратурата.

Постъпили са материали по кореспонденция, формирана по сигнал за престъпления от длъжностни лица във връзка със градежа на газопровода на територията на Република България, за реализиране на инспекция за правомерност.

Надзорната прокуратура е направила длъжностен надзор на прокурорския акт на Софийска градска прокуратура за отвод от формиране на досъдебно произвеждане.

С разпореждане на САП той е анулиран, доколкото е установено, че крайният извод на първоинстанционната прокуратура е припрян и погрешен, показват от прокуратурата. Посочени са откритите от Агенцията за държавна финансова ревизия съответни нарушавания на Закона за публичните поръчки.

Дадени са стимулирани инструкции по отношение на използването на материалния и процесуалния закон.

На 12 май 2022 година тогавашният постоянен кабинет с министър-председател Кирил Петков, разпореди цялостна инспекция на „ Турски/Балкански поток “. Премиерът разпореди на две междуведомствени работни групи да извършат задълбочени инспекции на административните процедури при проектирането, построяването и въвеждането в употреба на разширението на газопреносната инфраструктура сред българо-турската и българо-сръбската граница („ Балкански поток “), извършени от държавните институции. Проверени са също по този начин публичните поръчки, извършени от „ Булгартрансгаз “ ЕАД по отношение на проектирането и построяването на газопровода „ Балкански поток “ и доставка и въвеждането в употреба на компресорни станции „ Расово “ и „ Нова Провадия “, както и на осъществяването на подписаните контракти за публични поръчки. Резултатите от инспекцията, при която бяха установени съществени нарушавания, бяха оповестени на 2 август с.г. Премиерът Петков тогава разпореди да бъдат сезирани Министерство на вътрешните работи, ДАНС и Министерство на околната среда и водите за следващи дейности.

На 9 юни 2022 година Народното събрание сътвори Временна комисия за определяне на обстоятелства и условия по отношение на газопроводи за транспорт на природен газ от Руската федерация - „ Южен поток “ и „ Турски (Балкански) поток “, и аргументите за забавянето на плана IGB (Междусистемна газова връзка: Гърция-България).


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР