Софийска градска прокуратура (СГП) протестира присъда от 24.03.2022 г. на

...
Софийска градска прокуратура (СГП) протестира присъда от 24.03.2022 г. на
Коментари Харесай

СГП протестира 20-годишна присъда на Софийски градски съд за убийство на 5-годишно момче

Софийска градска прокуратура (СГП) стачкува присъда от 24.03.2022 година на Софийски градски съд (СГС), с която на подсъдимия Г.К. е наложено наказване 20 години „ отнемане от независимост “ при първичен непоколебим режим за закононарушение по член 116, алинея 1, т. 4, прочие 2 вр. с член 115 от Наказателен кодекс.

С присъдата подсъдимият е приет за отговорен в това, че в интервала от 08.02.2015 година до към 23.00 ч. на 09.02.2015 година в гр. София съзнателно умъртвил посредством механична асфикция 5-годишния Н.П.

Обвинителният акт е импортиран в съда от СГП на 24.10.2016 година след извършено задълбочено следствие, в това число приложени доказателства посредством молби за интернационална правна помощ и материални доказателствени средства, получени при потребление на специфични разследващи средства.

С присъда № 182 от 16.07.2018 година по н. о. х. д. № 4680/2016 година по разказа на Софийски градски съд, НО, подсъдимият Г.К. е приет за отговорен и му е наложено наказване „ пожизнен затвор без подмяна “. Присъдата е анулирана с решение № 339 от 06.08.2019 година по в. н. о. х. д. № 164/2019 година по разказа на Софийски апелативен съд (САС) и делото е върнато на Софийски градски съд за ново разглеждане от различен състав на съда. След ново разглеждане на делото от различен състав на Софийски градски съд подсъдимият Г.К. още веднъж е приет за отговорен, като му е наложено наказването от 20 години „ отнемане от независимост “.

СГП смята, че по този начин постановената присъда следва да бъде променена, като на подсъдимия Г. К. бъде наложено най-тежкото наказване „ пожизнен затвор без подмяна “. С това искане на 29.03.2022 година СГП стачкува присъдата.

Според СГП избраното по мярка наказване от 20 години „ отнемане от независимост “ е несъответно на осъщественото закононарушение и се явява незадоволително за реализиране на задачите му, защото не са съобразени изключителната тежест на закононарушението и личностовите характерности на дееца.

СГП смята, че действието е извънредно тежко, осъществено по отношение на беззащитно малолетно дете, като интензитетът на дейностите на подсъдимия надвишава нужното за причиняване на гибел на жертвата и е проявена свирепост както преди отнемането на живота, по този начин и при последващите дейности на подсъдимия по натъпкване на безжизненото тяло на детето в куфар и изхвърлянето му в язовир Пасарел.

СГП проучва и психическите характерности на подсъдимия, които го индивидуализират като нападателен и нечовечен човек, както и претекстовете за осъществяване на закононарушението, свързани с имуществени и финансови връзки.

Поради това СГП смята, че задачите, визирани в член 36 от Наказателен кодекс ще бъдат достигнати в най-пълна степен при налагане на наказването „ пожизнен затвор без подмяна “, с цел да бъде подсъдимият обособен от обществото и да му се отнеме опцията да прави други закононарушения.

Г.К. е с съветско поданство, с висше обучение, осъждан.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР