Софийска градска прокуратура /СГП/ повдигна обвинение на Магдалена Иванова –

...
Софийска градска прокуратура /СГП/ повдигна обвинение на Магдалена Иванова –
Коментари Харесай

Повдигнаха обвинение на кметицата на Златица

Софийска градска прокуратура /СГП/ повдигна обвиняване на Магдалена Иванова – кмет на община Златица, за осъществено от нея документно закононарушение по чл.311 от Наказателен кодекс и за длъжностно заграбване в изключително огромни размери и представляващо изключително тежък случай, осъществено в съучастничество и при изискванията на продължавано закононарушение – закононарушение по чл.203 вр. член 202, алинея 1, т.1, вр. член 201, вр. член 20, ал.2, вр. ал.1, вр. член 26, ал.1 от Наказателен кодекс.

Магдалена Иванова е привлечена към наказателна отговорност, по тази причина, че на 20.01.2014г. в качеството си на длъжностно лице – кмет на общ. Златица, в кръга на службата си е съставила формален документ – декларация, в който е удостоверила погрешни условия, за да бъде употребен този документ като доказателство за тези условия.

Неверените условия се състояли в изказванието, че планът с предмет „ Преустройство на първи етаж на Разширение на учебно заведение кв. 72, гр. Златица “ не е финансиран от различен източник, друг от Публична капиталова стратегия „ Растеж и стабилно развиване “.

В реалност другите стадии от плана, на обща стойност над 100 000 лева /без ДДС/, били финансирани и изпълнени по контракт сред община „ Златица “ и частно сдружение.

Магдалена Ивинова изготвила формалния документ с погрешно наличие за да бъде употребен пред Областния шеф на Софийска област и по този начин да се реализира двойно финансиране на СМР.

Второто обвиняване се отнася за дейностите на Магдалена Иванова за интервала 14.07.2014 година до 18.12.2014 година

За посоченото време с две обособени действия в качеството си на длъжностно лице- кмет на община Златица, Магдалена Иванова осъществила длъжностно заграбване на сума в общ размер над 1 000 000 лева

Средствата били отпуснати като целеви дотации за финансови разноски от Държавния бюджет на Република България по стратегия за 2014г. „ Растеж и стабилно развиване на районите “.

В качеството й на кмет на община Златица Магдалена Иванова имала обвързване да ги пази и ръководи.

Вместо това, в съучастничество с друго длъжностно лице от община Златица и шеф на частно комерсиално сдружението като помагачи, тя се разпоредила със сумата, като наредила заплащане по фактура за осъществени СМР.

За улеснение на присвояването било осъществено документно закононарушение от страна на помагачите й, като били формирани публични документи с погрешно наличие - Протоколи за приемане на осъществени СМР. В тях били отразени голям брой СМР, без същите да са действително изпълнени.

По този метод във фактурите били отразени неведнъж по-високи стойности от действително дължимите.

За самото сформиране на публични документи с погрешно наличие не може да се търси наказателна отговорност от Магдалена Иванова, защото не е взела участие в правенето им, само че е била осведомена с неверността на отразените в тях условия.

Спрямо Магдалена Иванова е взета мярка за неотклонение „ подписка “.

Ако бъде приета за отговорна по повдигнатото й обвиняване за закононарушение по член 311 от Наказателен кодекс, Магдалена И. може да получи наказване „ отнемане от независимост “ до 5 години, като съдът може да постанови и „ отнемане от право да заема избрана държавна или социална служба “.

За закононарушението по член 203 от Наказателен кодекс /длъжностно присвояване/ законодателят е планувал наказване „ отнемане от независимост “ от 10 до 20 години, както и конфискация на част или цялото имущество на наказания, и отнемане от право да заема избрана държавна или социална служба и отнемане от право да упражнява избрана специалност или активност “.

Припомняме, че Иванова е кмет на Българска социалистическа партия, а сигнал против нея подаде ГЕРБ.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР