Софийска Адвокатска Колегия се обърна към президента Румен Радев, главния

...
Софийска Адвокатска Колегия се обърна към президента Румен Радев, главния
Коментари Харесай

Софийска адвокатска колегия скочи в защта на адвокати, които търпят репресии заради работата си

Софийска Адвокатска Колегия се обърна към президента Румен Радев, основния прокурор Иван Гешев, Висшия правосъден съвет и Висшия адвокатски съвет с безапелационна позиция в отбрана на сътрудниците си, които търпят репресии като бранители по каузи с извънредно висок публичен интерес. Освен задържане в ареста на юристи се позволява и разпространение на информация по каузи единствено от страна на прокуратурата, пишат юристите от столицата и показват редица образци.
Вижте целия текст, оповестен на страницата на Софийската адвокатска гилдия.

П О З И Ц И Я

Софийският адвокатски съвет показва мощна паника от обстоятелството, че задържането на юристи на подсъдими, чиито каузи са необятно отразени в медиите, от ден на ден се трансформира в рисков казус.

Преди месеци бяхме очевидци на задържане на юрист - прокурист на привлечения към наказателна отговорност Цветан Василев. Сега сме очевидци на задържане на юрист на обвинения Васил Божков.

Публичността и допускането на орган, предназначен да пази ползите на юристите до непосрествена информация и до присъединяване в процеса е гаранция за бистрота и отбягване на подозренията, че се прави произвол.

В неделя на 05.07.2020г. в закрито правосъдно съвещание, без да се допусне представител на Софийската адвокатска гилдия в лицето на Секретаря на Софийски адвокатски съвет и на публицисти, по отношение на юрист Славчо Марков е взета мярка за неотклонение „ задържане под стража “.

Софийският адвокатски съвет като професионална организация, призвана да пази достойнството и достолепието на членовете на Софийската адвокатска гилдия, показва своето надълбоко терзание от задържането на юрист от Софийската адвокатска гилдия в непрозрачна процедура.

Законът позволява и в случаите, когато делото се преглежда при закрити порти, съдът да позволи наличие на лица (чл. 264, алинея 1 НПК). В случая съдът не е разискал настояването на секретаря на Софийския адвокатски съвет да участва и е разпоредил да напусне правосъдната зала.

Изразяваме мощната си угриженост от информацията, изнесена в медиите, за нарушавания при претърсването и задържането на юриста от Софийската адвокатска гилдия и от събитието, че информация по делото се изнася единствено от прокуратурата.

В съвещание на 07.07.2020г. Софийският адвокатски съвет разпореди на ръководителя и секретаря на съвета да подхващат дейности за изясняване на случая и наличие в правосъдното съвещание по мярката за неотклонение на юрист Славчо Марков от САК пред Апелативния профилиран углавен съд.

Софийски адвокатски съвет
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР