Софиянци излизат на нов протест днес заради зачестилите случаи на

...
Софиянци излизат на нов протест днес заради зачестилите случаи на
Коментари Харесай

Без страх и насилие: Нов протест срещу мигрантите в София тази вечер

Софиянци излизат на нов митинг през днешния ден поради зачестилите случаи на експанзия сред мигранти и българи. Този път фокусът на настояванията им е върху обезпечаването на спокойствието в регионите към бежанските центрове в столицата, предава " Фокус ".

Възникналото напрежение в последната седмица, както и зачестилите конфликти сред български жители и чужденци, провокира поредна гражданската самодейност. Тя е проведена в обществените мрежи, а сборният пункт е паркингът на метростанция " Мизия " в кв. " Овча Купел " наоколо до центъра на настаняване на бежанци.

В 18:30 часа жители се събират на митинг под наслов " Овча купел - без боязън и принуждение ", като се чака той да прерастне в протестно шествие, както се случи в неделя вечер, когато " Вън миграните от България " сплоти над 1000 души в центъра на столицата, измежду които и фамилии с деца.

Исканията на организиралите се столичани към бежанския център във вторник вечер включват: да се ускори полицейското наличие към бежанския център, да се построи система за видео наблюдаване в региона, както и да се стартират дейности по пренасяне на самия център отвън квартала.

Властта към този момент се впрегна поради екшъна с мигрантите и задейства изменение в два закона. С изменение в единия в Закона за администрацията се дава опция за назначението на нови 1264 гранични служители на реда, само че процесът е дълготраен и ще отнеме най-малко 3 години.

Внесеният в понеделник в деловоството на Народното събрание Законопроект за изменение и допълнение на Закона за Министерството на вътрешните работи касае тъкмо защитата на бежанските центрове и с него се споделя: " С сегашния законопроект предлагаме изменение в закона за Министерството на вътрешните работи, като се вменява обвързване на органите на Министерство на вътрешните работи посредством съответните си структури да охраняват всички териториални поделения на Държавната организация за бежанците и местата, където има настанени лица по смисъла на Закона за убежището и бежанците ".

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР