София. Зелената трансформация ще се случи, но трябва да е

...
София. Зелената трансформация ще се случи, но трябва да е
Коментари Харесай

Петър Витанов: Зелената трансформация ще се случи, но трябва да е на по-справедлива социална цена

София. Зелената промяна ще се случи, само че би трябвало да е на по-справедлива обществена цена. Това сподели евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Петър Витанов по време на конференция в Българска телеграфна агенция, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “.

„ Първо, знаете, че климатичните промени, са тематика номер 1 в Европа, в Европейски Съюз, която на процедура оформя и рамкира цялата политика и по този начин омразна дума „ цели “ на институциите в идващите 30 години, тъй като това води до една икономическа промяна. Този проблем с изменението на климата беше нещото, което тормози най-вече европейските жители “, сподели Петър Витанов.
Според него е хубаво, че в България 78 % си дават, че има климатични промени.
„ Което е отлично, имайки поради, че процентът на хората, които считат, че земята е плоска или отношението към имунизациите, което ни доближава до Папуа Нова Гвинея, където хората считат, че това се лекува или със смрадлика, или с индийско орехче. Хубаво е, че в последна сметка, що се касае до климата, хората имат виновен взор. Макар че съм уверен, че в случай че тези въпроси бъдат сложени по-остро в обществото, броят на хората, които отхвърлят да има каквито и да е климатични промени, ще се усили фрапантно. Може да влезе някоя антиклиматична партия в Народното събрание. В Западна Европа влизат тези климатичните. Защо го направихме? Защо поискахме да създадем тази анкета. Защото желаеме да сложим тематиката в обществото на дневен ред. В нашия екип считаме, че това е един от най-големите проблеми, пред които е изправено и българското, и европейското общество и този проблем се дължи на първо място на човешката активност, на потреблението на досегашния стопански модел “произведи, консумирай и изхвърли “. Всичко това води до тежки климатични промени, които водят след себе си пагубни последствия. Ние желаеме този въпрос да го адресираме, да променим или минимум да сложим дебата за кръговата стопанска система, за другия стопански модел. Този, който с изключение на да консумираш, да консумираш в граници, да добиваш посредством по-малко сила, да рециклираш и да използваш още веднъж. Това считаме, че е една от най-ефективните стъпки, които могат да преодолеят климатичните промени “, сподели още той.
„ Второ, с тези резултати, желаеме да подтикнем политическите партии, да отделят доста по-сериозно внимание в своите стратегии за политики и за ограничения, които целят да лимитират тези климатични промени. Това е главен миг в политическите платформи на съвсем всички европейски партии, а този спор в България отсъства “, разяснява още Петър Витанов.
„ От трета страна желаеме да подтикнем и държавното управление да бъде надалеч по-активно. Резултатите демонстрират, че хората се вълнуват от тази тематика, за жалост резултатите демонстрират, че държавното управление не работи в задоволителна степен за предложение на такива ограничения. Искаме този проблем да го сложим, с цел да стигне и до българските институции “, съобщи още Петър Витанов.
Той посочи, че най-малко 15 от българските евродепутати работят доста интензивно по тази тематика. „ Целим гласност от една страна. Тук въпросът в Европа е не дали ще се случи, а по какъв метод ще се случи тази смяна и кой ще заплати сметката, тъй като постоянно тези стопански трансформации и революции постоянно са за сметка на най-бедните. Тази зелена промяна ще се случи, но да се случи на една по-справедлива обществена цена. Освен че търсим гласност, търсим и експертиза “, добави още евродепутатът.
„ Много благодаря на сътрудниците от „ Тренд “, че сложиха правилно въпросите и в последна сметка ни доставиха с тези резултати “, сподели още той.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР