София. Защитата на националния интерес е на първо място, който

...
София. Защитата на националния интерес е на първо място, който
Коментари Харесай

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Защитата на националния интерес е на първо място, който извършва дейности срещу него ще бъде обявен за персона нон грата

София. Защитата на националния интерес е преди всичко, който прави действия против него ще бъде разгласен за личност нон грата. Това сподели вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в предаването „ Неделята на NOVA ” Нова телевизия .

По мотив обвиняванията и арестуваните за шпионаж в изгода за Русия , Захариева изясни, че следствието се води от службите от няколко месеца. „ Поздравявам ги. Защитата на националния интерес е преди всичко, както и опазването на държавните ни секрети. Няма да вършим компромис с националната си сигурност. Българите би трябвало да знаят “, сподели тя. По думите ѝ българските служби са си свършили прелестно работата.
„ Това не е първият случай, За първи път са събрани толкоз доказателства за присъединяване на българи, тук става дума за настоящи офицери. Възмутена съм от държанието на българите, които са предавали страната си. Трябваше да бъде оповестено обществено. 8 са изгонените съветски дипломати от страната за последните 2 години. Това не е прелестно, само че какъв е другия излаз? Да се вършим, че нищо не се случва? Да им кажем продължавайте да събирате в нарушаване на Виенската спогодба? Всеки, който прави такива действия ще бъде разгласен за личност нон грата. Не е загадка, че Русия се интересува от военните секрети на НАТО, на Съюза. Това държавно управление стартира най-голямата рационализация на Българската войска в последните 32 години. Интересът явно се ускори “, разясни вицепремиерът.

Захариева разяснява и клеветническа акция на Международен институт за близкоизточни и балкански проучвания и срещата с краткотрайно ръководещия посолството на Република Северна Македония у нас. „ Колко е интернационален е друга тематика. Поне по този начин са се кръстили. Това е Неправителствени организации, записана в Словения. Не сме се срещнали. Вчера имаше диалог на шеф в Министерство на външните работи и краткотрайно ръководещия посолството на РСМ. Ще бъде извикан и на диалог в Министерство на външните работи. Много очевадно стана всичко. Вече стартират да се минават всевъзможни граници. Чакаме да реагират. Това е неприемливо “, сподели още външният министър.

Относно спряното подаяние на български книги на границата със Северна Македония , Захариева съобщи, че не е имало пояснение. „ Ние написахме нота до тяхното Министерство, беше протестна. Поискахме ясно да ни се каже ясно на кои разпореждания се базират от техния закон, че нашето Министерство на външните работи би трябвало да изиска позволение от тяхното Министерство на външните работи за подаяние на книги. Какво е това нещо? Нали са претендент за член на Европейски Съюз, стремят се към общия пазар? Тое е явно какво е. не желаят оригиналите на тези книги да влязат там, с цел да ги прочетат жителите на РСМ. В оригинал, както са ги написали създателите “, добави тя.

Екатерина Захариева добави, че 465 са секциите в чужбина за идния избор . Почти 100 повече от тези на предните парламентарни избори.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР