София. Законодателният процес, въпросът за размера на партийните субсидии беше

...
София. Законодателният процес, въпросът за размера на партийните субсидии беше
Коментари Харесай

Крум Зарков, БСП: Въпросът за размера на партийните субсидии беше форсиран

София. Законодателният развой, въпросът за размера на партийните дотации беше форсиран, тези въпроси не трябва да се вземат решение по подобен метод. Това сподели зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България " Крум Зарков по време на среща с Неправителствени организации бранша за партийната дотация в Народното събрание, оповестиха от пресцентъра на Българска социалистическа партия . „ Едно предложение, което стартира с грандиозното заричане за понижаване на партийните дотации, се трансформира в повсеместен спор за финансирането на партиите, който върви към отварянето на опцията за частно финансиране на политическите сили. Тази опция беше изключена от българското законодателство ", уточни той. „ Следобед бюджетната комисия ще разсъждава по тези въпроси. Утре е планувано първа точка в дневния ред да бъде точно това. Затова и ние поехме самодейността да поканим представителите на изразилите позиция. Тези въпроси не би трябвало да се вземат решение по подобен метод. Необходим е изчерпателен спор както сред политическите сили, по този начин и сред политическите сили, гражданското общество и специалистите ", безапелационен бе Крум Зарков.
Ваня Нушева, програмен шеф на „ Прозрачност без граници ", благодари за поканата за полемиката. „ Ние се отзовахме на тази покана в отговор на позицията, която асоциация „ Прозрачност без граници ", редица НПО-та, които разполагат с експертиза в тази област, Българската асоциация за политически науки, която сплотява професионалната общественост и редица специалисти, изразихме преди няколко дни. Разбира се, бихме желали сходна полемика да бъде проведена в многостранен формат и с присъединяване на редица други неправителствени организации ", сподели Нушева. Тя акцентира, че не всички имат опция да участват на място, само че позицията, която показват, е обща. По думите ѝ въпросите за финансирането на политическите партии и акции са съществени и заради тази причина не би следвало да бъдат обсъждани преждевременно, да се подхожда популистки към тях, без обсъждане на следствията от едни или други законодателни промени. „ Основната рецензия на специалистите е по отношение на метода на реализиране на измененията. Търсят се обикновени решения с популистки надолнище. По тази тематика се изисква висока степен на консенсус, тъй като въпросът е публично важен. Липсата на оценка на политическите последствия е различен подробност от метода за осъществяване на законодателни промени. В кратковременен проект ще се лимитират законните финансови запаси на партиите, а в дълготраен – те ще приведат политическите партии до неспособност да действат съответно ”, уточни тя.
Добрин Канев, доцент доктор по политически науки в Нов български университет, посочи, че се засягат не просто финансирането и партиите, а се визира цялата политическа система- демокрацията. Решава се доста бързо, в последните минути се вадят оферти, които няма време да се прегледат даже от хората, които се интересуват и изследват този проблем. „ Не бива да се подхожда по този метод, казусът е комплициран и последствията са съществени, изключително дълготрайните последствия. Не бива да си разрешаваме от през днешния ден за на следващия ден да разбием логиката на едни политически процедури, които са основни за действието на демокрацията ", сподели още той.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР