София. За пореден път Израел е бил предизвикан от радикалната

...
София. За пореден път Израел е бил предизвикан от радикалната
Коментари Харесай

Ури Ротман, директор на Дирекция „Южна Европа“ в МВнР на Израел: Израел не води война с ХАМАС, а с цяла радикална-ислямска идеология, чиято цел е да унищожи еврейската държава

София. За следващ път Израел е бил провокиран от радикалната организация ХАМАС. Но в множеството случаи, когато се приказва за ескалация на арабо-израелския спор, се не помни, че еврейската страна е изправена пред цяла идеология, радикална-ислямска идеология, родена от придвижването „ Мюсюлманско приятелство “, чиято последна цел е да унищожи еврейската страна. Това съобщи Ури Ротман, шеф на Дирекция „ Южна Европа “ в Министерството на външните работи на Израел, който бе на къса аудиенция в София в понеделник, 31 май, и даде брифинг за медиите във връзка последната 11-дневна ескалация на въоръжените дейности сред групировките в Ивицата газа и Силите за защита на Израел, предава специфичният делегат на Агенция „ Фокус “ .

Припомняме, че в нощта против 21 май влезе в действие режим на преустановяване на огъня сред Израел и палестинските групировки в Ивицата Газа, които в течение на 11 дни си обменяха ракетни удари. Според последните данни, еврейската страна е дала 13 жертви в хода на последната ескалация, до момента в който палестинското министерство на опазването на здравето заяви за 250 починали и към две хиляди потърпевши. Всичко това бе провокирано от арабски безредици към Храмовия рид в Ерусалим поради решение на израелския съд да отнеме няколко къщи от палестинските им притежатели и да ги върне на напусналите домовете еврейски бежанци през 1948 година.

По думите на Ротман, до интервенцията на израелската войска се е стигнало поради дейностите на групировката ХАМАС, която се е пробвала да употребява опцията да утвърди контрола си върху палестинската власт и да нанесе допустимо най-вече вреди на Израел.

„ ХАМАС оцени политическата обстановка. Знаете, че в Палестинската автономност бяха отсрочени изборите и те пропуснаха да усилят контрола си на палестинската сцена. Освен това в Израел има политически провокации, имаме компликации да съставим държавно управление. ХАМАС видя в това опция да организира интервенция. Тя имаше две цели: Първо, да нарани допустимо най-вече хора от израелска страна и, второ, да откри надзор над палестинския дневен ред “, изясни Ротман.

По думите на дипломата, групировката е направила два типа военни закононарушения. ХАМАС са изстрелвали ракети против гъсто обитаеми жилищни региони в Израел, целейки да провокират допустимо най-вече жертви. От друга страна, ислямистите са разполагали ракетните си установки в регионите на лечебни заведения, учебни заведения и оживени квартали в Ивицата Газа, разчитайки, че силите на еврейската страна няма да рискуват да отвърнат на огъня, или в случай че отговорят, ще бъдат упрекнати, че нанасят удари по беззащитни мирни жители.

Ротман акцентира, че групировката ХАМАС е поставила ръка върху част помощите от финанси, строителни материали, стомана и нефт, отпуснати от Израел и други страни за развиването и просперитета на Ивицата Газа, и ги е употребила, с цел да развива военната си инфраструктура и да създава ракетите, които е изстреляла против територията на еврейската страна.

„ Зад ХАМАС и другите организации, като радикалната формация „ Палестински Ислямски джихад “, има страна, която ги поддържа всестранно. Това, несъмнено, е Иран. Иран финансира ХАМАС, Иран финансира разнообразни радикални групировки, и то по много явен метод. Но освен това. Иран образова ХАМАС, „ Ислямски джихад “. Иран доставя съоръжение, ноу-хау за увеличение на далекобойността на ракетите, за рационализация на оръжията им. И това е единствено част от световната цел на Иран да дестабилизира района “, продължи шефът на Дирекция „ Южна Европа “ в Министерство на външните работи на Израел.

Съгласно думите на Ротман, задачата на ХАМАС е била военната интервенция да продължи 1-2 дни, само че групировката е била сюрпризирана от продължителността на военните дейности и от издържливостта на жителите на Израел в лицето на ракетните баражи.

Дипломатът акцентира, че макар последните събития, задачата на Израел не се е трансформирала. Тя е да бъдат открити непоклатимост и заслужен живот в Ивицата Газа. Но ХАМАС е взел за пленник анклава и го управлява твърдо. Предизвикателството пред еврейската страна е по какъв начин да поддържа популацията без да помогне на ХАМАС да възвърне силите си.

„ Ние не желаеме ХАМАС да се утвърди на интернационално ниво. Тази организация би трябвало да бъде наказана на всички места. Единственият метод да се приближим до някакво съглашение с палестинците, всевъзможен тип мир, е да се предотвратят опитите на ХАМАС да бъде интернационално приета “, безапелационен е Ротман. „ Те (ХАМАС) имат две цели: първата е да завладеят Израел, което, несъмнено, няма да съумеят да създадат, а другата: да поемат контрола над палестинския въпрос. И ние в никакъв случай не би трябвало да им разрешаваме да го създадат, в случай че желаеме да има кротичък развой “.

Както напомни посланика на Израел в София Йорам Елрон, който също участва на срещата с публицистите, „ в хартата на ХАМАС се споделя съответно, че задачата на групировката е да изтрие Израел от картата на света и че в никакъв случай няма да одобри компромис “.

Ури Ротман е посланик от кариерата, служил 20 години в израелското Външно министерство с опит както в Близкия изток, по този начин и в Европа. Между 2004 и 2008 година е заместник-посланик в Берн / Швейцария, а сред 2010 и 2015 година - заместник-посланик в Стокхолм / Швеция. Бил е заместник-ръководител на задачата на Израел в Аман / Йордания сред 2018 и 2020 година В Министерството на външните работи е управлявал Департамента за стратегически и политически проучвания на страните от Персийския залив и страните от Северна Африка към Центъра за политически проучвания. След подписването на историческите Авраамови съглашения с ОАЕ и Бахрейн е част от Работната група към Министерството на външните работи за развиване и поддръжка на партньорствата сред държавните управления, обществените институции и частните компании. През март 2021 година е назначен за шеф на Дирекция „ Южна Европа “ в Министерството на външните работи на Израел.

Това е I част на изявлението на израелския посланик, в което той приказва по-конкретно за последния 11-дневен арабо-израелски конфликт. Във II част ще представим позицията на Ури Ротман за обстановката в близкоизточния район и вероятностите за определяне на дълготраен мир (а не примирие) сред Израел и палестинците.

Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР